Leder: Ondets rod

En lille, men betydelig detalje i JP Aarhus' reportage om politirazziaen mod tyve- og hælerbander i Aarhus: En politibetjent fortæller om to mistænkte, der blev skygget, fordi de var draget ud for at stjæle en havetraktor, som en hæler i Hadsten havde bestilt.

Læg mærke til udtrykket: som en hæler i Hadsten havde bestilt. Heri ligger ondets rod. Heri ligger årsagen til, at indbrudstyve hærger i private villakvarterer og gør tilværelsen utryg for ordentlige mennesker, der gerne vil have deres boliger og deres indbo i fred. Heri ligger årsagen til, at familier kan vende hjem fra ferie og opleve, at deres hjem er blevet gennemrodet, værdigenstande er fjernet, måske har tyvene tillige fornøjet sig med at begå hærværk mod hjemmet.

Det paradoksale og helt absurde i denne situation er, at den bestjålne families værdigenstande i teorien kan ende hos en nabo.

Denne nabo vil måske stille sig naivt an og måske endda prale af, at han har gjort et ualmindeligt godt køb af værktøj, elektronik eller haveredskaber. Hvis ikke der var sådanne påtaget naive kunder som et lukrativt slutled i handelskæden, ville der ikke være noget marked for indbrudstyvene og deres mellemhandlere.Det er efterhånden velkendt, at tyvene ofte er udstyret med deciderede bestillingssedler. Så mange lamper af et bestemt lukrativt mærke, så mange designerstole tegnet af en bestemt arkitekt og produceret af et bestemt firma.

Det hele ser ud til at være sat i system.

Derfor ville det være meget glædeligt, hvis Østjyllands Politi i forbindelse med de aktuelle bestræbelser på at komme uvæsenet til livs ville dukke op hos flere af slutbrugerne og gennem sigtelse, tiltale og straf gøre det tydeligt for enhver, at hæleri er lige så strafbart som selve indbrudstyveriet.

Bevisbyrden er rigtignok væsentligt tungere, når det skal dokumenteres, at tilsyneladende pæne familier i ond tro har aftaget tyvekoster, end når en indbrudstyv tages på fersk gerning, eller når politiet afslører store lagre af tyvekoster, men det ville være forfriskende, hvis det gennem retspraksis kunne tydeliggøres, at der er grænser for, hvor naivt man ustraffet kan stille sig an.Skulle det lykkes politiet gennem den igangværende aktion at gøre Østjylland til et sikrere sted for fredelige familier, der gerne vil have deres hjem og deres ejendele i fred, og skulle det lykkes blot tilnærmelsesvis at gøre Østjylland til et indbrudsfrit område, vil vi udtrykke det lønlige håb, at presset mod forbryderne i alle handelskædens led fastholdes.

Hvad den enkelt borger kan gøre udover at sikre sit hjem, er at medvirke til en ændring af den mentalitet, der skaber forbrydernes forretningsgrundlag: ikke se, ikke høre, ikke vide, ikke ræsonnere, men blot tage imod og være glad, hvis man får et tilbud, der er for godt til at være sandt. Hvis man gør det, stikker der nemlig noget under, og så har man ét at gøre, nemlig at sige nej tak og ufortrødent anmelde begrundede mistanker til politiet.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.