Færdig

En politiker, som man ikke kan lave en bindende aftale med, går en vanskelig politisk fremtid i møde.

Dette grundlæggende mantra for enhver politisk virksomhed kræver imidlertid en lidt præciserende forklaring, for hvordan er det nu lige, det forholder sig med ledende politikere i den siddende regering? De har de første mange måneder primært gjort sig bemærket ved at løbe fra de løfter, de har givet vælgerne. Sådanne valgløfter kan også betragtes som politiske aftale. Man aftaler med vælgerne, at man vil handle på en bestemt, nærmere defineret måde, hvis vælgerne er så venlige at stemme på én.

Den slags aftaler er der imidlertid tradition for at løbe fra, så snart valget er overstået, og den gode forklaring er altid, at det politiske flertal ville det anderledes, og så kan man aldrig så meget stå der med sine gode ideer.

Det handler om at tælle til 90 (mandater i Folketinget), messer politikerne, når vælgerne taler om vælgerbedrag og svigefuld adfærd.

Helt anderledes forholder det sig med de aftaler, som de valgte politikere indgår med hinanden. Dem kan man ikke bare løbe fra med henvisning til, at flertallet er skiftet. Man kan heller ikke med troværdigheden i behold løbe fra dem med henvisning til, at man har fået kontraordre fra sit politiske bagland - eventuelt sin vælgerforening.

Det er imidlertid, hvad Enhedslistens medlem i Aarhus Byråd, Jette Jensen, netop har præsteret, og dermed har hun bragt sig i en situation, hvor byrådskollegerne i fremtiden nok vil være meget tilbageholdende med at indgå aftaler med hende. Hun er medunderskriver på byrådsflertallets forlig om en ny skolestruktur i kommunen, der blandt andet indebærer nogle skolelukninger. Efter et møde med Enhedslistens bestyrelse valgte hun imidlertid at bryde forliget. Ifølge det oplyste havde hun fået besked om, at hun ikke ville blive genopstillet, hvis hun holdt fast i det.

Et valg til en kommunalbestyrelse er et offentlig ombud til den enkelte uanset parti- eller listetilhørsforhold.

Enhedslistens kommunalbestyrelsesmedlemmer har imidlertid ved deres underskrift forpligtet sig til at udtræde af kommunalbestyrelsen, hvis de forlader Enhedslisten, og de forpligter sig til at følge Enhedslistens politiske grundlag.

Hvis de vælger at trodse deres vælgerforenings anvisninger, kan vælgerforeningen imidlertid ikke på juridisk grundlag tvinge dem til en bestemt stillingtagen i kommunalbestyrelsen, men det kan komme til at knibe med en genopstilling. Det er åbenbart netop, hvad der er blevet stillet Jette Jensen i udsigt, og hvad der antydningsvis bekræftes af Enhedslisten Aarhus' talsmand, Lone Degn.

I en sådan situation har et anstændigt byrådsmedlem, som vil bevare sin troværdighed, et valg: Enten må hun følge sin overbevisning og stå ved det indgåede forlig, eller også må hun trodse vælgerforeningen og forlade byrådet. I begge tilfælde er vejen ud af byrådet sikret. Enten øjeblikkelig eller ved næste valg.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.