Indbrudsbølge
Den familie, der har været udsat for indbrud, må leve med følgerne i årevis. Ulovlig indtrængen på privat område er i mere end en forstand grænseoverskridende.
Det forringer livskvaliteten og kan føre til angst. Det er derfor med god grund, at Østjyllands Politi tager de mange tyverier i private hjem alvorligt og forsøger at dæmme op for dem.
De gode hensigter rækker bare ikke alene. Der er brug for målrettet og effektivt politiarbejde, og desværre synes der i 2012 at være en tendens til, at antallet af indbrud vokser.
Samtidig optræder tyvene professionelt, og man kan ikke længere gå ud fra, at lokale lømler har været på spil.
Den nye type af indbrudstyve er langt mere mobile end tidligere. De begår kriminalitet i et bestemt område i en kort periode og rykker derpå videre. Man ved også, at mange af de kriminelle kommer fra Østeuropa og er på regulær tyveturné i Danmark. Det stiller yderligere krav til politiet om en hurtig indgriben, hvis gerningsmændene skal tages på fersk gerning.
Politiet lægger stor vægt på samarbejdet med borgerne, hvis det skal lykkes at dæmme op for ulovlighederne. Med opmærksomme naboer kan mange indbrudstyve pågribes, inden de når at forvolde alt for megen skade.
Nabohjælp er det mest effektive, når det handler om at bekæmpe indbrudstyve. Et kvarter behøver slet ikke at være hegnet ind i pigtråd, hvis beboerne blot holder øje med hinandens huse. Undersøgelser i udlandet viser, at antallet af indbrud kan reduceres med helt op til en fjerdedel, hvis naboerne er opmærksomme.
Samtidig kommer der øget opmærksomhed på den gruppe, der har stor betydning for dette uvæsen, de såkaldte hælere. Politiet vil forsøge at indkredse de skrupelløse personer, der køber dyre møbler og lamper til spotpriser. De må vide, hvad de gør, men bilder sikkert sig selv ind, at de bare er umådeligt talentfulde til at handle og opnå store rabatter.
Hælerne bør mindst have samme straf som tyvene, for det er netop hælerne, der holder indbrudsforretningen i gang. Var der ingen, som ville aftage kosterne, var der heller ikke noget incitament til at begå indbruddene.
Der er også etableret et samarbejde med auktionshusene, Den Blå Avis og Gul & Gratis. Annoncer og effekter studeres hver uge af politifolk, og det giver tit udbytte.
Der er meget, der skal afsættes. Lokalt blev der i 2011 gennemsnitligt begået 8,3 indbrud om dagen. Indbrudstyvene var mest aktive i forstæderne Egå, Åbyhøj og Hasselager.
Politiet oplyser, at tyvene går efter værdier, men de kriminelle er samtidig yderst opmærksomme på, hvordan adgangs- og flugtvejene er. Stisystemer er i den forbindelse yderst populære, fordi tyvene kan komme uset rundt.
I det hele taget gør Østjyllands Politi sig store anstrengelser for at blive klogere i forhold til, hvad der tiltrækker tyvene. Der er ansat en sociolog, som har til opgave at analysere forbrydernes adfærd. Kan koden knækkes, vil det være afgørende i det præventive arbejde.