Leder: Ceres-skandale

Der er almindelige og usædvanlige opgaver for Aarhus Byråds tekniske udvalg.

Almindelige kan eksempelvis være de fartdæmpende foranstaltninger i øgadekvarteret, som netop nu gennemføres. Der anlægges bump på vejen, så bilisterne sænker farten og ikke risikerer at ramme alle de anarkistiske cyklister, som dagligt gør grin med færdselsloven. Fartbumpene engagerer med garanti politikerne, der sikkert i udvalget har talt meget om bumpets velsignelser.

Man har derimod slet ikke haft øje for den usædvanlige opgave: Det er nemlig sjældent, at fremtiden for et tidligere stort industriområde inden for ringgaderne skal afgøres. Det sker med Royal Unibrews salg af den sidste store industrigrund i Aarhus, der blev ledig, da bryggeriet Ceres indstillede tapningen den 28. november 2008.

Ceres-grunden fylder meget
i bybilledet, og den ligger centralt ved to indfaldsveje, Silkeborgvej og Viborgvej lige over for Den Gamle By. Man skulle tro, at grunden optog teknisk udvalg. For visionære politikere handler det om at sætte aftryk på fremtiden. Den mulighed havde medlemmerne af Aarhus Byråds tekniske udvalg med Ceres-grunden, men det vil åbenbart hellere snakke om affald, bump og den slags.

Derfor ligner behandlingen af byggesagen også en skandale. Højhuse på op til 18 etager lige over for Den Gamle By, hvis gæster og personale fortsat sukker over ”Prismet”. Samtidig tillader kommunen, at en række bevaringsværdige bygninger rives ned, så området får et helt nyt udtryk.

Der er planer om en otte-etagers kontorbygning i Ceres-krydset på bekostning af de gamle industribygninger.

Bevaringsudvalget anbefaler, at yderligere tre gamle bygninger bevares, og det var lidt af et bump på vejen for udvalget, der pludselig øjnede problemer. Det er ikke seriøst bare at godkende et projekt fra sælger og arkitekt. Det er også tilladt teknisk udvalg at tænke.

Vi har kontorbygninger nok i Aarhus Kommune, og der vil komme endnu flere, når Havnebyen udbygges. Lige nu er der ikke brug for flere bygninger, som står tomme en stor del af døgnet, og slet ikke på det sted.

Hvis man er så begejstret for beton og glas, så kig til Østberlin eller Gellerup og se, hvordan områderne der udvikler sig. Alternativet er kendte, gamle bygninger, som sagtens kan inddrages til kulturformål. Den Gamle By mangler plads til forskning, og det kunne fint foregå i de gamle bygninger. Der er heller ikke noget detailhandelsmuseum i Danmark, og en sådan attraktion kunne også skabes på området, når det nu ikke var muligt at rejse midler, så Stenomuseet og Naturhistorisk Museum kunne flytte til Ceres-grunden.

At der nu er debat
om området, er glædeligt, men det er alt for sent, og forhåbentlig blev sagen henvist til fornyet behandling i udvalget, da den blev forelagt byrådet i aftes. Det kan ikke være rigtigt, at en væsentlig byggesag, der har afgørende indflydelse på en del af det centrale Aarhus, blot skal behandles af politikere, som åbenlyst ikke har interesseret sig for byggesagen, før bevaringsudvalget slog alarm.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.