Uddannelse

Uddannelse er nøglen, hvis den sociale ulighed skal minimeres. Dette mantra er der bred enighed om.

Det var der også, da Aarhus Byråd i 2009 besluttede at stramme de nationale uddannelsesmål, så Aarhus allerede i 2013 skulle præstere, at 95 pct. af en ungdomsårgang får en uddannelse. Det nationale mål er, at de 95 pct. nås i 2015.

Men det ambitiøse lokale mål er under pres, og lige nu er der et stykke vej endnu. Selv om byrådet satte 23 specielle initiativer i gang for at nå målet, kunne kun 85,8 pct. af en ungdomsårgang i 2010 forventes at gennemføre en ungdomsuddannelse.

Et af de store problemer er for få praktik- eller lærlingepladser til de unge, der gerne vil have en erhvervsuddannelse. Problemet er langtfra nyt, for selv i tider med højkonjunktur har der været for få praktikpladser.

De senere års økonomiske krise er i Aarhus og Østjylland ved at blive afløst af vækst, og Aarhus Tech, der bl.a. udbyder 25 erhvervsuddannelser, kan berette om pæn fremgang i antallet af praktikpladser.Men der er stadig ikke nok, og det har fået socialrådmand Hans Halvorsen til at kritisere navngivne entreprenørfirmaer i det østjyske for ikke at tage nok lærlinge ind. Hos et af de kritiserede firmaer, MT Højgaard, afviser man blankt, at man tager for få lærlinge ind.

Man undrer sig i firmaet over kritikken og inviterer rådmanden på en kop kaffe for at få en dialog om problematikken. Samtale fremmer som bekendt forståelsen, og måske ville snakken over kaffen afdække, at der er nogle demografiske problemer i Aarhus og Østjylland.

Kort sagt forholder det sig tilsyneladende sådan, at antallet af praktikpladser ganske enkelt ikke står mål med antallet af unge, der vil have en erhvervsuddannelse. Aarhus er en uddannelsesby med masser af unge mennesker, men hvad angår erhvervsuddannelserne matcher antallet af virksomheder åbenbart ikke antallet af unge.

I denne sammenhæng er Aarhus ikke bare Aarhus, for også unge fra en række mindre, omkringliggende byer kommer til Aarhus for at få en erhvervsuddannelse, uden at det modsvares af et lignende antal praktikpladser.

Det er muligt, at nogle virksomheder, som rådmanden er inde på, kunne og burde tage flere lærlinge ind. Men som tidligere østjysk LO-formand ved rådmanden også, at der er en hårfin grænse til, at fagbevægelsen begynder at kritisere virksomhederne for at bruge lærlinge som billig arbejdskraft.Der skal selvsagt være et fornuftigt forhold mellem antallet af lærlinge og antallet af uddannede medarbejdere på arbejdspladsen, så der bliver taget hånd om de unge, så de lærer deres fag ordentligt.

Det er alle interesserede i, ikke mindst virksomhederne, der ikke blot har sociale forpligtelser, men også en soleklar interesse i at sikre, at der er kvalificeret arbejdskraft til rådighed. Det er altafgørende i et samfund, der udvikler sig hen imod, at flere forsørges og færre forsørger.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.