Leder: Pilgrimsrejser

På baggrund af en kontrol af 400 flypassagerer i Kastrup Lufthavn og en opgørelse fra Pensionsstyrelsen kritiserer beskæftigelsesminister Inger Støjberg Aarhus Kommune for i udstrakt grad at lade kontanthjælpsmodtagere tage på pilgrimsrejse til Mekka og på anden vis holde ferie under sydlige himmelstrøg.

Det handler selvsagt om indvandrere, flygtninge og efterkommere med muslimsk baggrund.

Kritikken går på, at Aarhus Kommune er særdeles rundhåndet med at give tilladelse til rejserne, selv om kontanthjælpsmodtagere ifølge loven skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Som den eneste kommune har Aarhus udarbejdet et særligt dokument, ”Accept af kortvarigt ophold i udlandet”, som tilsyneladende bruges som en slags gummistempel.

Udover at bruge ordet ”vanvittigt” siger beskæftigelsesministeren også: »Det er et eksempel på socialdemokratisk slaphed i udlændingepolitikken.«

Det er socialrådgiverne, der som sagsbehandlere håndterer rejsetilladelserne. Socialrådgivernes tillidsmand giver udtryk for, at hun slet ikke ved, at Aarhus har en helt anden praksis på området end resten af landet.

På samme måde kaster byens socialdemokratiske socialrådmand, Hans Halvorsen, sig ud i en usammenhængende benægtelse af dokumenterede fakta. Men selv om rådmanden benægter fakta, agter han alligevel at »tage en snak med embedsværket for at få praksis lavet om«.

Han repræsenterer alle borgere, og det er tåkrummende at følge hans bortforklaringer. Hvor uværdigt.

Det er langt fra første gang, rejseriet er på dagsordenen. Hvert år er der problemer med børn, der ikke kommer tilbage fra ferie tids nok til at begynde skolegangen. Det burde også sige sig selv, at der skal helt ekstraordinære forhold til for at tillade kontanthjælpsmodtagere eksempelvis at tage på pilgrimstur til Mekka og samtidig hæve kontanthjælpen.

Beskæftigelsesministeren bruger som nævnt ordet ”vanvittigt” om forholdene, og det forekommer at være en ret så præcis karakteristik. Det duer ganske enkelt ikke, at man i Aarhus Kommune tror, at man kan agere som en stat i staten. Er man utilfreds med love og regler, må man ad politisk vej søge at få dem ændret. Løsningen er bestemt ikke at beflitte sig med hjemmegjorte tolkninger og at omgå love og regler.

Udover at det koster skatteyderne penge, strider det også mod enhver form for moral, anstændighed og retsfølelse.

Kontanthjælpsmodtagernes rejseri er en rigtigt skidt sag for Aarhus Kommune i almindelighed og for byens socialrådmand i særdeleshed. Det kan slet ikke gå hurtigt nok med at rette op på miseren og sørge for, at også ansatte ved Aarhus Kommune overholder lands lov og ret.

At rådmanden kaster sig ud i et tåbeligt og pinligt forsvar for den bemærkelsesværdige praksis siger noget om format eller mangel på samme. Men det er jo nok værre end døden at blive irettesat af en borgerlig minister.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.