Leder: Et dansedrama

Det er nok godt, at man i dansen kun udtrykker sig med kroppen og ikke verbalt, for så kunne forestillingerne få et helt andet forløb.

Det kunne gå hen og blive rene midnatsforestillinger, hvis processen omkring dansescenen på Brobjergskolen fik lov at danne model.

Det ser nu ud til, at Archauz bliver taber i kampen om retten til at drive stedet. En enig magistrat tiltrådte en indstilling om, at det bliver Entré Scenen, der overtager stedet og de 4,25 mio. kr., der følger med til det lille storbyteater.

Archauz har ikke givet sig uden kamp, og bestyrelsesformanden, Bo Steffensen, har været særdeles ihærdig i et forsøg på at ændre stemningen og afgørelsen. Han er endda ikke veget tilbage fra at gå i clinch med ekspertisen. For den tidligere direktør var det sikkert lettere at gøre Bruuns Galleri til en succes end at overbevise Aarhus Kommunes bedømmelsesudvalg om Archauz' fortræffeligheder.Der har været rejst kritik af især rådmand Marc Perera Christensen for at påvirke bedømmelsesudvalget, men det er næsten at gøre for meget ud af den unge rådmand. Vel har han forstand på kultur, men slet ikke på et niveau, der matcher bedømmelsesudvalgets, og dets medlemmer skulle nok vide at håndhæve det såkaldte armslængdeprincip og frabede sig enhver form for politisk indblanding.

Hele forløbet har været kendt. Da ansøgningerne blev bedømt, viste det sig, at udvalget mente, at det kun var Entré Scenen, der blev fundet kvalificeret til at gå videre. Da det blev kendt, indledte Archauz en kamp for overlevelse. Ihærdigheden var stor, men det lykkedes ikke at vende stemningen, selv om enkelte medlemmer af kulturudvalget forsøgte at drive politik på Archauz og kæmpe for stedets fremtid.

Sagen viser, at det vist var godt, at man havde entreret med et kunstfagligt råd, for det er ikke godt at vide, hvor man var endt, hvis det alene havde været politikerne, som skulle afgøre dansescenens fremtid.Moderne dans er noget særligt, og det kræver en vis viden at forholde sig kvalificeret til det. Aarhus er stærkt repræsenteret, når det gælder dansescener. De skal betyde noget i byen, og nu får Entré Scenen mulighed for at udvikle den.

Bedømmelsesudvalget var tilfreds med Entré Scenens oplæg, og efter flere samtaler med Jesper de Neergaard og den øvrige ledelse hed det:

»Entré Scenen fremlægger en tydelig kunstnerisk profil. Der er kunstnerisk hjerte og integritet bag planerne for dansescenen. Det er tydeligt, at ledelsen har et stærkt ønske om at udvikle og fremme dansen i Aarhus samt skabe muligheder for skabende kunstnere for at udvikle sig.«

Den karakter kunne Archauz ikke matche. Når byrådet har godkendt Entré Scenen, fortjener den ro til arbejde.

Dønningerne efter ændringerne i kulturlivet i Aarhus vil vare ved et stykke tid endnu. Den slags vækker selvfølgelig furore blandt de sensible kunstnere. Alligevel skal politikerne have ret til at ændre på tingene, hvis det bare sker på en kvalificeret måde.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.