Leder: Træ og rødder

Det er hårdt at være bytræ i Århus. Træet er i fare for påkørsel, vold, misvækst og saltforgiftning, ligesom det risikerer at miste sine rødder, når kommunens entreprenørmaskiner huserer.

Ofte må træer fældes og fjernes i en alt for ung alder, fordi de ikke orker at gro i den klump jord, der er blevet dem betroet midt i asfaltjunglen. Andre gange pådrager de sig sygdomme, fordi de ikke tåler miljøet. Eller de bliver svage og risikerer at vælte under den næste storm.

Trods træernes kummerlige tilværelse vil Århus gerne fremstå som en grøn by. Der er endda for ni år siden vedtaget en såkaldt begrønningsplan, der omfatter Århus Midtby. Man har nu konstateret, at det slet ikke er gået efter planen. Der er blevet færre træer i Århus, og det skal der rettes op på.

I teknisk udvalg er anden del af den ni år gamle plan sat i værk. Der skal plantes træer for 2,4 mio. kr. For haveejere repræsenterer beløbet en formue og må kunne omsættes i vækster til en hel skov. Sådan er virkeligheden ikke.

I kommunen rækker 2,4 mio. kr. blot til 39 træer. Gennemsnitsprisen pr. træ er 61.500 kr., og det er endda under det normale, hvor man kalkulerer med en udgift på 80.000 kr. pr. bytræ. I København er udgiften 100.000 kr.

At plante et træ i Århus handler ikke om at grave et hul, sætte rodklumpen i hullet, dække hullet med jord og vande.

Det er kun for amatører.

Når kommunen har mobiliseret, skal belægningen først fjernes. Der opsættes afspærringer, graves ud, fjernes 10-15 kubikmeter jord, ledningerne i jorden skal omlægges. Der skal etableres vandingsanlæg, og Moesgård Museum får mulighed for at undersøge, om der gemmer sig noget interessant i hullet. Det er normal procedure, når der graves i midtbyen.

Endelig skal træet plantes og afstives, så det ikke vælter. Der er ikke tale om et lille træ, men om et, som ikke kan »knækkes af almindelig muskelmasse,« som afdelingschefen for kommunens grønne områder udtrykker det.

Tager man den samlede udgift i betragtning, er der tale om en anseelig udskrivning for byens borgere, hver gang der plantes et træ. Det er en begivenhed, og derfor er det en skam, at træerne af nogle modtages så ukultiveret.

Det er også utåleligt med det hærværk, som træerne udsættes for.

Hvis en person
går ind i en bank og truer sig til 61.500 kr., er det røveri, og ordensmagten rykker ud med alle mand.

Hvis en person i stedet ødelægger to træer og dermed laver for ravage for 123.000 kr., kan man stort set være sikker på, at en anmeldelse næppe fører til ret meget. Politiet har ikke ressourcer til at opklare hærværk mod et par træer.

Bytræerne må fortsat tåle at blive udsat for alle mulige overgreb. Det er kun, hvis der er tale om eksotisk træ fra fjerne egne af verden, at myndighederne går grassat. Sæt nu det viser sig, at de pågældende planker måske ikke er bæredygtige. Altså på den rigtige måde.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.