Leder: Udflytningen
Det er en trist nyhed midt i den mørke tid, at den århusianske it-virksomhed Systematic i fremtiden alene vil udbygge sin medarbejderstab i Ukraine.
Det sker af hensyn til firmaets konkurrenceevne. Hovedkontoret og det videntunge arbejde vil fortsat være placeret på Søren Frichs Vej i Århus, lyder det beroligende. Men hvor længe?
Gennem årene har Systematic været lidt af en lokal virksomheds-darling. Der er dårligt den konference, som Århus Kommune har været involveret i, hvor Systematics fortræffeligheder ikke er blevet fremhævet. Firmaets ledelse har også medvirket i alle mulige fora i Århus med henblik på at generere udvikling i byen.
En sådan positionering er ingen garanti for, at Systematic indgår en musketéred med Århus. Det er en virksomhed, som også skal præstere et overskud med henblik på at kunne udvikle sig. Systematic er ikke skabt som reklame for Århus Kommune.
Det er klart, at det må svie, når lige nøjagtig den virksomhed vælger, at fremtidige medarbejdere skal ansættes i Ukraine og ikke i Århus.
Vi har hidtil taget udflytningen af arbejdspladser med et skuldertræk, fordi det var det manuelle arbejde, der blev eksporteret østpå. Derimod kunne vi sagtens konkurrere, når det gjaldt viden, innovation og smarte løsninger. Som en lille nation har Danmark et selvværd, der nærmest er omvendt proportionalt med størrelsen.
Tiden må være inde til, at vi gør op med løgnen. Der er masser af kreativt og innovativt arbejde i de lande, som vi ikke kunne drømme om at sammenligne os med.
Og det er ikke de andre, der er noget i vejen med.
Danmark er et dyrt land, og det er på tide, at vi vågner op og erkender, at vi i denne verden måske ikke er noget særligt. Klimaet er elendigt og skattetrykket i verdenstoppen, for vi opretholder som et af de få steder på kloden et skattefinansieret velfærdssamfund, der truer med at udmarve os.
Hvis det arbejde, vi skal leve af, også forsvinder, får vi svært ved at klare os i den globale konkurrence.
Mennesker fra andre lande har heller ikke større lyst til at bidrage til det danske samfund, hvis de ellers har muligheden for at slippe. Tag fodboldspilleren Benny Feilhaber, der er på det amerikanske landshold. Han har i tre sæsoner haft kontrakt med AGF, men ventes solgt, fordi hans favorable forskerskatteordning udløber, så han ikke længere slipper med 25 pct., men kommer på topskat, og det ville for ham være intet andet end et selvmål. Han er på vej ud af landet eller til en anden dansk klub, som vil betale skatten og holde ham skadesløs.
Feilhaber er ikke ene om den indstilling, og den gælder talrige sportsfolk, hvad de så i øvrigt ellers har med forskning at gøre.
Systematic kan måske få flere til at indse, at det går ned ad bakke, selv om det kører for Danmark.
Hurtigere og hurtigere.