Aktiv sommer i Aarhus

JP Aarhus går i dag på ferie, men bare rolig: Det store JP-univers glemmer ikke Aarhus, som forskellige transportministre ellers har for vane, selv om det kører for Danmarks næststørste by. Nyheder fra Aarhus vil i de kommende uger optræde i Jyllands-Posten og på jp.dk, og JP Aarhus vender stærkt tilbage, når sommerferien går på hæld. Der bliver noget at se frem til, og her mener vi ikke de sædvanlige trakasserier om kommunens økonomi, besparelser og prioriteringer. Nok er der budgetforhandlinger, men det tegner til en sensommer og et efterår, der vil blive domineret af kulturområdet.

Den 26. august åbner festugen, som efter planen vil sætte byen på den anden ende frem til den 4. september. Allerede den 17., 19. og 21. august opfører Den Jyske Opera Bellinis mesterværk ”I puritani” som sommerforestilling i Musikhuset. Operaen, der egentlig foregår under borgerkrigen i England i 1600-tallet, er flyttet til Nordirland i 1970’erne. Den har tidligere lydt i Musikhuset som en koncertopførelse, og de heldige, der oplevede den, har næppe glemt det. Nu bliver der chance for at se operachef Annilese Miskimmons fortolkning af værket med kostumer og dekorationer.

Vi ser også frem mod den helt store begivenhed næste år, når Aarhus bliver europæisk kulturhovedstad. Den 12. oktober vil programmet blive kendt. Netop denne dag indledes nedtællingen for alvor med blot 100 dage til den officielle åbning. Man må håbe, at de mange gæster, som byen venter i forbindelse med kulturbyåret, også når frem. Omstændighederne ved 2017-arrangementet er et eksempel på en forskelsbehandling af de forskellige områder i dette land.

Omstændighederne ved 2017-arrangementet er et godt eksempel på en forskelsbehandling af de forskellige områder i dette land.

Hovedstaden tilgodeses i stort omfang med initiativer, der forbedrer byens infrastruktur. Det er godt for København, men det burde have konsekvenser, at en transportminister synes at ignorere Aarhus og Østjylland. Vel støtter staten, at Aarhus får letbanen, men der vil gå mange år, før den er tilstrækkeligt udbygget. Debatten om lufthavnen er kendt, og det er skandaløst, at E45 ikke allerede er udvidet. De miserable trafikforhold koster Østjylland indtægter og dermed også landet dyrt.

Det andet eksempel er selve kulturbyen. Da København blev udpeget som Europæisk Kulturhovedstad i 1996, var det en national begivenhed, som modtog massiv statsstøtte. I Aarhus yder staten et forholdsvis beskedent beløb, og kulturbyen har karakter af et regionalt arrangement, der nyder beskeden interesse øst for Storebælt.

Hele denne bedrøvelige komedie har en morale, der står som en anklage mod de politikere, der er valgt i Østjylland. Det er nærliggende at spørge: Varetager disse folkevalgte lokale interesser, eller er de en del af magtspillet i København? Man kunne godt få den tanke, at hvis Aarhus og Østjylland havde opstillet og valgt flere markante medlemmer af Folketinget, ville diskussionen om lufthavn og motorveje for længst være stoppet, for projekterne var gennemført.

Der bliver nok at se til. Derfor er det også helt nødvendigt, at JP Aarhus vender tilbage søndag den 7. august.

God ferie.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.