Plads til alle i Aarhus – på betingelser

I en by som Aarhus skal der selvsagt være plads til alle. Men at der er himmelvid forskel på teori og praksis, fik man forleden demonstreret, da socialrådmand Thomas Medom følte sig foranlediget til at beordre et shelter på Klostertorv fjernet.

Shelteret nåede kun at stå på torvet i tre dage, inden det blev fjernet. Planen var, at det skulle stå der i en to måneders forsøgsperiode. Bl.a. byens stadsarkitekt Stephen Willacy har været varm fortaler for at opstille et shelter på Klostertorv, hvor man forestillede sig, at brugerne, hjemløse og andre socialt udsatte, kunne komme i dialog med beboerne og de handlende i området.

Nu er man så at sige slået tilbage til start, og banen er åben for alle mulige gode idéer.

Da shelteret blev opstillet, blev det garneret med taler af socialrådmand Thomas Medom og tidligere biskop Kjeld Holm, og så kunne man jo forledes til at tro, at alt ville være i den skønneste orden. Men når gode viljer møder virkeligheden, går det ikke altid som forventet, og i stedet for dialog blev shelteret i de tre dage, det stod på Klostertorv, omdrejningspunkt for mere vold og mere misbrug end vanligt.

Hvis man virkelig mener det, måtte man også belave sig på, at politiet skal bruge endnu flere ressourcer på sisyfosopgaven med at holde nogenlunde ro på Klostertorv.

Skåret ind til benet havde socialrådmanden ikke noget valg, og han og andre velmenende borgere har fået anskuelighedsundervisning i, at der er enorm forskel på teori og praksis.

Det kan man ærgre sig over, men med en varmestue i Nørre Allé vil Klostertorv fortfarende være et naturligt samlingssted for en række af byens socialt udsatte grupper. Grupperingerne er forskellige, og måske derfor kan man ikke forvente, at der udøves en form for intern justits, der kunne gøre livet for områdets beboere og handlende tåleligt.

Et af problemerne er vel, set fra samfundets side, at man ikke står over for en entydig modpart, som man kan tale og forhandle med. Nogle af de socialt udsatte grupper på og omkring Klostertorv kan man sikkert få en fornuftig dialog med, mens andre mere eller mindre er uden for pædagogisk rækkevidde.

Det gør i sandhed opgaven vanskelig, men det nytter næppe hverken at tvangsfjerne folk eller bare give op. Løsningerne må ligge et sted midtimellem, og redskaberne vil billedlig talt nok være både gulerod og pisk eller en jernnæve i en fløjlshandske, om man vil.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.