12 timers skolegang på tankens slot

Tankerne føres uvægerligt tilbage til valgkampen i 2011, da Socialdemokratterne og senere, nu tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt førte sig frem med krav om, at danskerne skulle arbejde 12 minutter mere om ugen, når man hører, at Aarhus Universitet har et mål om, at alle bachelorstuderende skal have mulighed for 12 undervisningstimer om ugen på alle uddannelser.

Man kan muligvis med fordel afholde sig fra mere eller mindre muntre sammenligninger mellem Thornings 12 minutter og universitetets 12 timer. De 12 minutter gik det ilde; fagbevægelsen satte hurtigt en stopper for længere arbejdstid.

Om det går de 12 ugentlige undervisningstimer fra 2017 bedre, kan kun tiden vise. Nogle finder det muligvis lidt underligt at tale om undervisningstimer i universitetsregi, hvor forelæsninger, læse- eller studiegrupper, vejledning og selvstudier tidligere var omdrejningspunkter.

Men uanset hvad skal de studerende naturligvis have de bedst mulige forhold inden for universitetets økonomiske rammer. De rammer bliver i øvrigt snævrere på Aarhus Universitet, idet der ifølge en spareplan skal barberes 280 mio. kr. af budgettet i perioden 2016-2019.

Prorektor Berit Eika forklarer målet om de 12 undervisningstimer på alle bacheloruddannelser således: »Vores mål i 2017 er, at alle studerende på bacheloruddannelserne skal have mindst 12 timer om ugen i snit. Tallene viser, at vi bevæger os i den rigtige retning, og det er vigtigt for os, at uddannelserne har den rette kvalitet, men også kvantitet i form af tilstrækkelig undervisning. Vi har tidligere hørt skrækhistorier om om fag med kun fire timer om ugen, og nu skal vi have stoppet den diskussion om timetallet. Derfor skal vi nå målsætningen om 12 timer om ugen i 2017.«

Men uanset hvad skal de studerende naturligvis have de bedst mulige forhold inden for universitetets økonomiske rammer.

Diskussionen om det ugentlige undervisningstimetal på universitetet har angiveligt stået på i flere år, og fag med kun få ugentlige undervisningstimer har medført kritik fra de studerendes organisationer. Studenterrådet er derfor også positivt stemt over for målsætningen om de 12 ugentlige undervisningstimer, om end man synes, at det har været længe undervejs, og at 12 timer er i underkanten.

Formanden for Studenterrådet, Mads Hareskov Jørgensen, kobler de 12 timer direkte til, at de studerende i gymnasiet har været vant til mange ”konfrontationstimer.”

Dermed rejses spørgsmålet om, hvorvidt flere undervisningstimer er en decideret styrkelse af det faglige niveau, eller om det mere handler om at holde især nye studerende i hånden de første år, så de ikke falder fra, fordi de ikke i fornødent omfang mestrer det selvstændige studium.

Problematikken afføder naturligt – endnu flere – diskussioner om det faglige niveau på landets universiteter. Et højt fagligt niveau skal være i centrum, og om man så når det i kraft af flere undervisningstimer især i de tre første bachelor-år eller på anden måde, er for så vidt underordnet.

Målet må ligge fast, og midlerne må universitetsledelsen stå til ansvar for.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.