Et (råd)hus med vokseværk

Virkeligheden er ved at indfinde sig på det jubilerende rådhus.

I denne uge kulminerer arrangementerne i forbindelse med 75-året for opførelsen af Aarhus Rådhus. Det sker med en international arkitektkonference den 1. juli, hvor arkitekterne bag det enestående byggeri, Arne Jacobsen og Erik Møller, vurderes. Konferencen finder sted i de bedst egnede omgivelser i rådhushallen i Aarhus.

Vinderprojektet i sin tid var en usædvanlig løsning på en usædvanlig opgave. I 1937 led administrationen under mangel på lokaler. Det gamle rådhus på hjørnet af Domkirkepladsen og Mejlgade, der i dag er et kvindemuseum, rakte slet ikke og fungerede i øvrigt også som politistation. Derfor blev det besluttet, at der skulle bygges et nyt rådhus, som skulle stå færdigt til købstadsjubilæet onsdag den 2. juli 1941.

Kommunen havde forsøgt at afhjælpe pladsmanglen ved at erhverve lokaler tæt på rådhuset. Mejlgade 6 blev købt i 1874, og Mejlgade 8 i 1921, hvor en række kommunale kontorer, der havde ligget rundt om i byen, blev samlet. Dog ikke socialkontoret. Det fik nye opgaver i forbindelse med socialreformen i 1933. Kontoret måtte derfor flytte fra forsørgelsesanstalten i Vester Allé til det tidligere garnisonssygehus i Valdemarsgade. Efterhånden var det åbenlyst, at det ikke kunne fortsætte. Kommunen behøvede bedre faciliteter.

De 300 medarbejdere i den kommunale administration blev samlet i det nye rådhus efter indvielsen i 1941. Rådhuset blev ikke udnyttet fuldt ud. Arkitekterne mente, at der kunne skaffes plads til 600 arbejdspladser, men det blev der ikke talt højt om, af frygt for at de tyske soldater også ville besætte de ledige lokaler.

Der er tale om en mangedobling af den kommunale administration de seneste 75 år, som slet ikke står i forhold til antallet af indbyggere.

I dag arbejder der 350 administrative medarbejdere på rådhuset, og det illustrerer udviklingen i den kommunale administration i Danmark. Det kan slet ikke lade sig gøre længere at samle alle kommunale funktioner på Rådhuspladsen. De er spredt ud over hele byen, hvor de 3.344 administrative arbejdspladser er fordelt på 14 adresser. Det skal give problemer. Der er tale om en mangedobling af den kommunale administration de seneste 75 år, som slet ikke står i rimeligt forhold til antallet af indbyggere. Blot fire måneder før indvielsen af det nye rådhus i 1941 blev en dreng født i Steen Billes Gade. Han var borger nr. 100.000 i Aarhus. I år har byen passeret de 330.000.

De mange flere ansatte skyldes ikke et unødigt bureaukrati, men at kommunen har fået en del opgaver pålagt, selv om der også har været gode tider i den kommunale administration, da pengene var rigelige.

Det er ikke så sjovt længere, og økonomisk ansvarlighed er blevet et krav. De enkelte magistratsafdelinger i Aarhus har eksempelvis ikke længere forskellige it-systemer og byggeafdelinger. Det hele er blevet centraliseret. Kommunen har sparet ganske mange penge, for der var tale om udgifter, der belastede budgettet for voldsomt.

Måske har det været en sund proces. Man fornemmer på rådhuset, at der nu er mere opmærksomhed på, hvad ting koster. Velkommen til virkeligheden.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.