Aarhus Teater kan køre toptunet ind i fremtiden

Henning Kærsgaard har været en vigtig mand for teaterets fremgang, men måske kan der også komme noget godt ud af at få nye øjne til at se på teateret.

Aarhus Teater skal have ny direktør, da Henning Kærsgaard i mandags meddelte, at han fratræder til februar næste år, når hans kontrakt udløber. Det er ganske udramatisk. Henning Kærsgaard er 66 år og vil gerne prioritere anderledes i livet, men det ændrer ikke ved, at det er et par store sko, der skal udfyldes af den efterfølger, som teaterets bestyrelse og den kunstneriske direktør, Trine Holm Thomsen, nu skal i gang med at finde.

Henning Kærsgaard kom fra bankverdenen, da han blev ansat på Aarhus Teater, så han havde ingen erfaring med ledelse af en kulturinstitution og dens medarbejdere. Han har siden sagt, at det, der mødte ham, var noget af et chok. Teateret var både økonomisk og kunstnerisk nødlidende efter flere år med en ujævn kunstnerisk linje og deraf afledte faldende indtægter, fordi alt for få gad give penge for det, der foregik på de skrå brædder. Men Henning Kærsgaard tog fat, og mens den daværende og ligeledes nyansatte kunstneriske direktør, svenskeren Stefan Larsson, koncentrerede sig om at styrke det, som det hele i sidste ende handler om, skuespillet, lykkedes det gennem hård økonomistyring og nedskæringer at få vendt skuden.

I 2009, da Kærsgaard blev ansat, var teaterets egenkapital i minus med 10 mio. kr., men i seneste regnskabsår endte den i et plus på 10 mio. kr. I JP Aarhus i tirsdags beskrev Henning Kærsgaard selv Aarhus Teater som »en toptunet virksomhed,« og der er da heller ingen tvivl om, at han kunne have valgt et langt værre tidspunkt at forlade teateret.

Det er vist kun i en snæver finkulturel elite, der taler duaderdansk flydende, at man mener, at det folkelige og finkulturelle ikke kan følges ad.

I et makkerskab med tre forskellige kunstneriske direktører – Stefan Larsson, den irske Mick Gordon og nu Trine Holm Knudsen – har han løftet teateret kunstnerisk og atter gjort det attraktivt at gå i teateret. Strategien har været en kombination af gynger og karruseller, da man målrettet har søgt både det fine og det folkelige og også at kombinere det, for det er vist kun i en snæver finkulturel elite, der taler duarderdansk flydende, at man mener, at det folkelige og finkulturelle ikke kan følges ad.

Det er ingen hemmelighed, at en væsentlig årsag til Aarhus Teaters fremgang skyldes satsningerne på teaterkoncerter, men der er er en stærk bevidsthed om, at teateret naturligvis ikke kun skal lave musicals. Der er da også blevet satset på klassisk teater, husdramatikere, borgerscene og meget mere. Denne strategi, hvor genrer og det fine og det folkelige går hånd i hånd, har ydermere haft den effekt, at man har fået fat i nye og måske lidt mere teaterfremmede målgrupper.

Man kan selvfølgelig mene, at det er uheldigt, at Aarhus Teater skal skifte direktør i et år, hvor byen er europæisk kulturhovedstad, som teateret som en af byens vægtigste kulturinstitutioner naturligvis er involveret i. Men ingen er uundværlig, og så længe efterfølgeren kan føre strategien videre sammen med den tilbageværende ledelse og vil udvise samme rettidige omhu som forgængeren, kan Aarhus Teater også køre toptunet ind i fremtiden. Og måske kan der ligefrem komme noget godt ud af at få nye øjne på teateret.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.