Det dæmrer over kulturhovedstaden

Man kan mene meget om Aarhus som europæisk kulturhovedstad, og det er der mange, der gør. Men det begynder omsider at dæmre, at der sker noget i Region Midtjylland og i Aarhus til næste år. Når man eksempelvis bevæger sig rundt på Djursland, dukker der skilte op for arrangementet uventede steder. Med god vilje kunne disse opslag signalere, at kulturhovedstaden er overalt. Måske lige bortset fra i bevidstheden hos en del aarhusianere.

Men selv dem, som er svære at nå, møder 2017, hvis de eksempelvis kigger op på Strøget i Aarhus. Der hænger også bannere for arrangementet. Det skal nok lykkes – trods et langt tilløb og en svær start – at få borgerne fortalt, at Smilets By i 2017 er europæisk kulturhovedstad. Om arrangementerne falder i borgernes smag, er straks en anden sag. Men spændende ser nogle af arrangementerne ud.

Det skal nok lykkes – trods et langt tilløb og en svær start – at få borgerne fortalt, at Smilets By i 2017 er europæisk kulturhovedstad.

Senest har Nordea-fonden støttet to projekter med i alt 10,5 mio. kr. Det drejer sig om Aarhus Moves og My Playground. Det første program er arbejdstitlen på nogle danseforestillinger, og det andet handler om en vision om fremtidens legepladser, der bygger videre på den danske tradition, at børn stimuleres til at udforske grænser for kroppens formåen gennem leg. My Playground er mobile legepladser, som i 2017 stilles op rundt om i regionen, og de skal gøre op med de gennemsikrede legepladser, hvor det kreative element er fjernet af hensyn til sikkerheden. Enhver, der har deltaget i en generalforsamling i en grundejerforening med punktet etablering af legeplads på dagordenen, gyser. At udfordre sikkerheden på legepladser er slet ikke god tone i Aarhus Kommune. Her prioriteres sikkerheden højt, og det ved enhver, der har fået knubs ved at foreslå opstillingen af en gynge uden at have undersøgt, hvor mange læs faldsand, der skal skovles på plads under gyngen, så de små risikofrit kan gynge. Men når det handler om kunst og europæisk kulturhovedstad, må børnene åbenbart godt prøve kræfter med farlige redskaber. Der sker nok ikke alverden ved, at børn gennem forsvarlig leg lærer, hvor deres grænser går. Det er et spændende og relevant projekt at gentænke legepladsen.

Det tegner også godt for kulturhovedstaden, at de store fonde nu for alvor har opdaget, hvad der skal ske i Aarhus og Region Midtjylland. Det hjælper også, når der er interessante projekter at bidrage til.

Nordea-fonden, der er den seneste, som har bidraget, støtter også den britiske koreograf Wayne McGregor, der er kendt for sit samarbejde med Olafur Eliasson om balletten ”Tree of Codes” samt evnen til at få almindelige mennesker engageret i dansen. Før De Olympiske Lege i London i 2012 stod han bag en 40 minutter lang forestilling med 1.000 dansere på Trafalgar Square i London. Professionelle og amatører optrådte sammen. Det samme planlægger Wayne McGregor i Aarhus om et år, og forestillingen vil siden blive tilpasset andre steder i regionen med bidrag af lokale kræfter. Mere er utvivlsomt på vej. I skal ikke beklage, at 2017 nu dukker op 117 forskellige steder. Det var på tide.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.