Så er der fest i Ådalen

Northside har på få år etableret sig som en af de kulturinstitutioner, som er med til at give Aarhus det ry, der for tiden tiltrækker sig international opmærksomhed.

Da kulturminister Bertel Haarder for et par måneder siden lancerede sin Danmarks-kanon, der med folkets hjælp skal sætte ord på samfundsbærende værdier og institutioner, var der en af de indbudte, der mente, at Roskilde Festival bør med i en sådan kanon, fordi, som vedkommende sagde, så har festivalen haft stor betydning for dannelsen af den danske ungdom til gavn for demokratiet.

Her kan alle krybe ud af hverdagens uniform og ind i en anden for i nogle dage at være om ikke en bedre, så en anden udgave af sig selv.

»Der er 100.000 unge, der får et frirum i ni dage, hvor de er en bedre udgave af sig selv. Samtidig har festivalen formået at udvikle sig konstant og være relevant for ungdommen siden 1971, hvilket jeg ser som en værdi, der bider sig ind i kernen af den danske demokratiforståelse,« sagde projektchef Olav Hesseldahl, der var indbudt til Bertel Haarders repræsentantskab.

Om det virkelig er den bedste side af sig selv, festivalgæsterne viser, kan vist roligt diskuteres, når man tænker på de bjerge af affald og efterladte telte, der ligger og står tilbage, når turen atter går hjemad. Men at festivaler som sådan har en dannende funktion, hvor oplevelser, idealer, fællesskab og frivillighed går hånd i hånd, er hævet over tvivl. Her kan alle krybe ud af hverdagens uniform og ind i en anden for i nogle dage at være om ikke en bedre, så en anden udgave af sig selv, hvor modsætninger og forskelle for en stund udviskes, fordi man er samlet om noget andet og fælles. Men om det ligefrem er en dansk værdi, der fortjener kanonisering, er straks mere tvivlsomt, taget i betragtning at snart sagt ethvert land i dag er indehaver af indtil flere festivaler, ligesom mange danske byer og steder holder festivaler, så det roligt kan slås fast, at der er tale om en konkurrencesituation.

Fra i dag og til søndag er turen kommet til Aarhus, hvor Northside for syvende gang udfolder sig i Ådalen med et program, der af det mere modne publikum og folk med en vis fornemmelse for god rock betragtes som noget af det bedste denne sommer i Danmark. Ikke desto mindre er Northside – i modsætning til de store søskende i Skanderborg og Roskilde – ikke udsolgt endnu.

Det skal nu ikke have lov til at ødelægge den gode stemning. For når og måske især fordi Northside er i konkurrence med alt fra musicals over havecentre til andre festivaler, er det imponerende, at det på så relativt få år er lykkedes at etablere en festival i Aarhus, der med succes har placeret byen solidt på landkortet over de vigtigste festivaler.

Når det har kunnet lade sig gøre, skyldes det ikke mindst ildsjæle, der så muligheden og bare satte i gang og undervejs fik byen, kommunen og sponsorer med på tanken. Det har resulteret i en festival, der baseret på tanker om ordentlighed og bæredygtighed i den grad er blevet en del af byen, fordi den er tænkt sammen med byen. På den måde har Northside på få år etableret sig som en af de kulturinstitutioner, som er med til at tiltrække folk udefra, og den er dermed blevet en vigtig del af det image, der for tiden får internationale medier til at fremhæve Aarhus som et sted, der skal besøges.

God festival, og pas på Ådalen.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.