Lær lektien af koncertkaos

Søndagens koncert med det australske rockband AC/DC på stadion har efterfølgende fået megen anerkendelse for de musikalske udfoldelser. Men samtidig er kritikken haglet ned over arrangøren, Live Nation Denmark, for afviklingen.

Live Nation har erfaringer med stadionkoncerter fra Parken i København, men var tilsyneladende på udebane i Aarhus. Lange køer uden for stadion, dårlige adgangsforhold og kaotiske forhold inde på stadion er nogle af kritikpunkterne.

Heldigvis forløb alt godt, og ingen kom til skade, men måske skyldes det tilfældigheder og mere held end forstand. Hvis man tænker tilbage på technofestivalen Love Parade i den tyske by Duisburg i juli 2010, ved man, hvor frygteligt galt det kan gå, når mange mennesker er samlet på lidt plads.

I Duisburg blev 19 personer dræbt og 342 kvæstet. Danmark har også været ramt; ni mennesker blev dræbt foran Orange Scene på Roskilde Festival i 2000.

På baggrund af kritikken i Aarhus er der i alvorlig grad brug for at evaluere forløbet. Arrangørerne har på det nærmeste valgt at lægge sig fladt ned og modtage kritikken. Når det bliver en ren tilståelsessag, så såre kritikken kommer, tyder det på, at arrangørerne har været klar over, at arrangementet ikke blev afviklet tilstrækkeligt professionelt.

På baggrund af kritikken er der i alvorlig grad brug for at evaluere forløbet.

Live Nation har beklaget forløbet og bl.a. forklaret, at de 450 vagter inde på stadion var udfordret af, at folk ikke ville følge deres anvisninger. Hvis det er korrekt, og det er der ingen grund til at betvivle, har der været noget rivende galt med kommunikationen mellem arrangør, politi, brandvæsen og publikum både før og under koncerten.

Der bliver med andre ord en hel masse at evaluere.

Koncerten med AC/DC er den næststørste koncertbegivenhed i Aarhus nogensinde, og det har da sikkert været befordrende for byens selvværd, at man endelig for en gangs skyld matchede Horsens og Herning.

Ud over de gener, som et så stort arrangement giver i området ved stadion, kan man undre sig over, at man stopper 46.000 mennesker ind på Ceres Park & Arena. Det lyder af voldsomt mange, og når man betænker, at der kun er én indgang til stadion, forstår man den lange, lange kø på Stadion Allé.

En af koncertgæsterne, Lars Daugaard, der er en garvet koncertgænger, kalder arrangørerne for ”amatører” og siger videre: »Stadion kan være et godt sted for koncerter, men der var lukket alt, alt for mange mennesker ind, og intet fungerede. Der manglede vagter, synligt politi, skiltning, flere ind- og udgange, og trapperne var blokeret af tilskuere. Hvad havde de gjort, hvis der var udbrudt masseslagsmål?«

Live Nation har flere koncerter planlagt i Aarhus, og det er altafgørende for tilliden til selskabet som troværdig og professionel arrangør, at man sammen med Østjyllands Politi, Østjyllands Brandvæsen, Aarhus Elite m.fl. får gennemgået søndagens koncertforløb helt til bunds og lærer af fejlene.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.