Hemmelig politiprioritering

Ingen konkret politiopgave er nedprioriteret, siger politiet

Gennem de seneste 30 måneder har Østjyllands Politi afgivet 112.000 arbejdstimer til andre politikredse. Det gælder fortrinsvis terrorberedskabet i København og kontrollen ved grænserne.

Da der er cirka 700 polititjenestemænd ansat ved Østjyllands Politi, repræsenterer de 112.000 arbejdstimer rundt regnet 4 pct. af Østjyllands Politis samlede arbejdsstyrke, og det ser jo ikke i sig selv specielt alarmerende ud. Fire procents elastik i en så stor arbejdsstyrke forekommer rimelig.

Men som Justitsminister Søren Pind erklærede i en tale på Politiskolen i København for nylig, så kan man ikke »nedprioritere på visse områder til fordel for andre, uden at det får konsekvenser for de områder, der nedprioriteres.«

Det turde være simpel logik. Hvis ikke det var sådan, måtte man jo konstatere, at det alene er en mere effektiv tilrettelæggelse af arbejdet, der har erstattet den arbejdskraft, som er udlånt til andre politikredse. Det kan vel strengt taget heller ikke udelukkes, og hvis det er det synlige resultat af udlånsvirksomheden, kan det da kun hilses velkommen.

Langt den overvejende del af kriminaliteten er ikke direkte personfarlig, eksempelvis indbrud, tyveri, hærværk, hæleri, containerbrande og dokumentfalsk.

Alligevel er det lidt underligt at konstatere chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussens udlægning af sagen. Han konstaterer, at intet konkret sagsområde er nedprioriteret, og at Østjyllands Politi har det samme antal patruljer på gaden, som det hele tiden har haft.

Men et eller anet sted må nedprioriteringen jo rent konkret kunne mærkes, for ellers er meldingen udtryk for, at nogle politibetjente under normale forhold tager lidt vel afslappet på arbejdsopgaverne, og det vil vi da nødig tro.

Dog nærmer chefpolitiinspektøren sig noget konkret ved at påpege, at den personfarlige kriminalitet som vold, voldtægt og drab altid vil blive prioriteret over den ikke personfarlige kriminalitet.

Det er betryggende og bør vel egentlig også være en selvfølge. Men faktisk er det jo langt den overvejende del af kriminaliteten, som ikke er direkte personfarlig, eksempelvis indbrud, tyveri, hærværk, hæleri, containerbrande, dokumentfalsk og skattesvig. Det kan næppe undgås, at risikoen for opdagelse og efterforskning inden for disse områder bliver nedprioriteret eller ligefrem henlagt, hvis politiets samlede arbejdsstyrke reduceres med 4 pct.

Man må have stor forståelse for chefpolitiinspektørens interesse i at berolige befolkningen og understrege, at politiet stadig har fuld kapacitet til at passe sit arbejde, og det skal selvfølgelig også ses i relation til Politiforbundets interesse i i enhver sammenhæng at argumentere for bedre bemanding.

Ifølge det oplyste har de østjyske politiembedsmænd omkring 20.000 afspadseringstimer til gode, og det er prisværdigt lavt sammenlignet med det samlede antal årlige arbejdstimer på godt og vel en million. Her pointerer chefpolitiinspektøren, at politiledelsen sørger for at få afviklet afspadseringstimerne umiddelbart efter optjeningen, og det er udtryk for god ledelse. Afspadseringstimer forsvinder nemlig ikke, fordi de udsættes og ophobes.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.