Pladeskandalen på havnen

Der er allerede trængsel ved håndvasken

Man fornemmer, at der allerede er pænt med trængsel omkring håndvasken i forbindelse med afsløringen af, at brugen af 6.400 kvm. MgO-vindspærreplader i Dokk1 er intet mindre end en byggeskandale.

I henhold til en undersøgelse af Dokk1, som kommunen har iværksat hos Teknologisk Institut, skal alle MgO-plader udskiftes som følge af fugtskader og potentiel svampevækst. En ekspertvurdering anslog, at en sådan udskiftning vil koste omkring 13 mio. kr.

Dette beløb var dog allerede dagen efter steget til det dobbelte, fordi skruer, dele af aluminiumsbeklædningen og isolering skal skiftes.

De forskellige involverede i Dokk1-byggeriet er allerede begyndt at positionere sig.

MgO-vindspærrepladerne blev monteret i det milliarddyre Dokk1-byggeri i perioden januar-maj 2014. Et år senere, maj 2015, kom det frem, at der var alvorlige problemer med MgO-pladerne i en række andre byggerier. I september 2015 konkluderede Byggeskadefonden, at MgO-pladerne er uegnede som vindspærrer i det danske klima.

Dokk1-skandalen er altså ikke et enestående tilfælde, men en del af en langt større skandale.

De forskellige involverede i Dokk1-byggeriet er allerede begyndt at positionere sig. Aarhus Kommune, der er bygherre, har rejst krav over for totalrådgiveren Schmidt Hammer Lassen Architects og entreprenøren NCC.

Totalrådgiveren vil ikke sige noget, »da det drejer sig om en erstatningssag.« Hos entreprenøren giver man udtryk for ærgrelse, men påpeger, at pladerne er opsat i god tro. Endelig påpeger en ekspert på området direktør Tommy Bunch-Nielsen, Bunch Bygningsfysik, at Aarhus Kommune burde have reageret på problemet allerede i foråret 2015, da der blev advaret mod at bruge MgO-pladerne, fordi de var fugtsugende.

Kommunens fremmeste embedsmand i sagen, stadsdirektør Niels Højberg, giver udtryk for, at kommunens holdning som bygherre er, »at vi mistænker ingen for at have gjort noget i ond tro.« Samtidig forudser stadsdirektøren et komplekst juridisk spil om, hvorvidt det er rådgivere, entreprenører eller kommunen, der skal betale regningen for udskiftningen.

Umiddelbart kunne Dokk1-skandalen ligne en sag med lutter tabere, bortset naturligvis fra de advokater, der nok uden tvivl kommer ind på kampscenen.

Nogle politikere og andre involverede bekymrer sig om, at Dokk1 måske ikke kan fremstå flot og indbydende til kulturhovedstadsåret i 2017. Et langt alvorligere aspekt er dog, at det ifølge eksperter haster med at få udskiftet MgO-pladerne, inden de forårsager flere ødelæggelser.

Derfor bliver kommunen nødt til at iværksætte udskiftningen, inden det juridiske ansvar for miseren er placeret, så i første omgang må skatteyderne formentlig holde for.

Et andet aspekt af MgO-skandalerne er, hvordan det kan lade sig gøre, at man uden videre bruger et produkt i byggeindustrien, der er så ringe og ødelæggende, uden at nogen i tide har advaret.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.