Kulturkirker

Forkyndelsen af det kristne budskab er så at sige eksistensberettigelsen for den danske folkekirke. Men i historisk lys har kirken også stået bag skolevirksomhed og fattigforsorg, og en række diakonale tiltag har stadig rod i kirken. I en tid hvor folkekirken oplever dalende medlemstal, kirkelukninger og en generel hårdere kamp for at fastholde fodfæstet i et mere og mere sekulært samfund, ser man dog i stigende grad kirker udvikle andre platforme end den forkyndende.

Mange kirker er efterhånden sociale og kulturelle omdrejningspunkter i lokalsamfundet. I Aarhus er en række kirker meget aktive med en stor palet af tilbud – det være sig babysalmesang, legestue, fællesspisning, café, kunstudstillinger, foredrag og koncerter.

En række af tilbuddene afvikles ikke i selve kirkerummet, men i kirkens øvrige lokaler eller i sognegården, men hvad angår koncerter er selve kirkerummet med sin normalt gode akustik velegnet.

Det er godt, at kirkerne i stigende grad også bliver brugt til andet end selve forkyndelsen – koncerter, foredrag, kunstudstillinger og meget mere.

I Aarhus oplever man da også i en række kirker, at et tiltagende antal koncerter lige fra orgelkoncerter til rock tiltrækker et stigende antal tilhørere, ja, ofte er der tale om fulde huse, hvis man kan sige sådan om en fyldt kirke.

Kirkerne har meget fokus på at adskille den forkyndende rolle, som er kirkens hovedopgave, og de efterhånden mangeartede kulturtilbud og tiltag af mere social art.

Uanset hvor man måtte befinde sig holdningsmæssigt i folkekirkelig sammenhæng, er det uomtvisteligt, at kirken er en kulturbærer i det danske samfund. På den baggrund er det glædeligt, at man i mange sogne formår at bygge videre på det fundament, der er skabt gennem århundreder, og give folk mangeartede tilbud, der passer ind i tidens rammer.

I forskellige aarhusianske kirker lægges der ikke skjul på, at f.eks. publikum til koncerter er et andet end publikum, menigheden, om søndagen til gudstjeneste. Det er der ingen grund til at problematisere; det viser vel blot kirkens mangfoldige muligheder udover den stringent forkyndende rolle.

Helt jordnært er det op til menighedsrådene, præsterne og øvrige medarbejdere ved kirken at skabe liv og tilbud i kirkerne, så de bliver lokale kulturelle omdrejningspunkter. Og det er man i stand til i rigtig mange sogne i Aarhus – ingen nævnt, ingen glemt.

Selv om f.eks. koncerter i selve kirkerummet ikke omfattes af missionerende virksomhed, giver det alligevel publikum en anden oplevelse, end hvis det foregik andetsteds. Kirken har alt andet lige en speciel atmosfære og akustik, som så at sige danner en oase af ro og mulighed for fordybelse midt i hverdagens stress og jag.

I stedet for at henfalde i ynk over folkekirkens medlemstal og andre udfordringer kan man med fordel bruge kræfterne på, at kirken kan byde på så meget andet end selve forkyndelsen. I et tiltagende antal sogne er der så at sige sociale og kulturelle tilbud af enhver art og for enhver smag – også til folk, der ikke er så kirkevante.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.