Forsinket center

Scandinavian Congress Center fylder 20 år, og paradoksalt nok har det store kompleks endnu ikke fundet melodien, selv om det er nabo til Musikhuset. Radisson-hotellet, der også er en del af centret, udgør undtagelsen, idet hotellet i løbet af de 20 år har haft 2,4 millioner gæster, men kongresserne har ikke ligefrem danset i Aarhus. Det var borgmester Thorkild Simonsen, der investerede kræfter og kontakter i at rejse komplekset på det tidligere kaserneareal, men trods en ideel beliggenhed viste det sig, at kongresfaciliteterne ikke rakte. Salen var dog stor nok til at rumme et af de mest dramatiske landsmøder i den nyere politiske historie, da Fremskridtspartiet revnede i september 1995. Tv sendte fra mødet, og den udsendelse blev der talt længe om.

Pia Kjærsgaard, Poul Nødgaard, Ole Donner og Kristian Thulesen Dahl, der kom i mindretal, stiftede ugen efter Dansk Folkeparti, endnu inden ekkoet af Kristen Poulsgaards »tøsedrenge« var døet ud.

En sådan forestilling gør det ikke alene.

Der var store planer, da centret blev opført. I den ene ende var der hotel, og efter en 150 meter lang strøgtur under glastaget langs fine forretninger skulle man træde ud på Margrethepladsen i den anden ende, hvorfra togene ifølge visionen ville afgå.

Der åbnede kun få forretninger, en guldsmed, en møbelhandel, en tæppehandel og et fitnesscenter blandt andet, og det var fortsat let at få øje på de mange ledige kvadratmeter.

Der kom heller ingen perron, og den fornemme plads anvendes i dag til parkering.

Der er måske udsigt til, at det omsider vil lysne for centret. Der er ved at opstå et nyt og populært bycenter omkring den gamle godsbanegård, som er omdannet til et kulturcenter.

Langs Søren Frichs Vej er der opført en række ejendomme. Det er tydeligt, at området er under forvandling.

Hvis forvandlingen af kvarteret lykkes, er det lidt af et tilfælde, for fra kommunal side er der primært planlagt langs Søren Frichs Vej med nye byggerier ud til den tidligere fragtmandscentral.

Der er ikke tænkt så meget på tværs, selv om der synes at være en naturlig akse fra rådhuset over Godsbanen, Ceresbyen og til Den Gamle By, og den kan med tiden tilføre kongrescentret liv.

For begynder aarhusianerne at skyde genvej gennem centret, vil der kunne etableres nye forretninger med det voksende antal mennesker i området. Det er nærmest hæsblæsende, hvad der i disse år sker i firkanten Silkeborgvej, Vestre Ringgade, Søren Frichs Vej og Thorvaldsensgade.

Det ene store byggeri skyder op efter det andet, og Ceresbyen bliver et nyt bycenter, som sikkert vil opleve stor søgning. Hvis man kun husker området fra dengang, der lå lave tappehaller, så byder det på lidt af en overraskelse at se, hvad mange tons beton kan udrette.

Når Ceresbyen står færdig, vil der bo flere tusinde mennesker i området, og der vil være uddannelsesinstitutioner med tusinder af studerende, en række forretninger og caféer.

Og transformationen af området er næppe færdig. Amtssygehuset, som kommunen har erhvervet af Region Midtjylland, skal også omdannes til et boligområde, og mon ikke de virksomheder, der disponerer over kostbare kvadratmeter i området, fristes til at sælge til bygherrer og rykke ud, hvor grundpriserne er på et helt andet niveau?

En ny Aarhus-bydel tager form.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.