Gode argumenter og stærke kræfter er stadig noget værd

Giv agt for omskiftelige vinde ved Tangkrogen – særligt i dette efterår.

Morten Nystrup, JP Aarhus-redaktør.

Man siger, at medbestemmelsen og den reelle oplevelse af nærdemokrati har trange kår, særligt i de store byer. Undersøgelser peger på, at borgerne i store kommuner føler, at der er meget langt til de lokale politikere, og at mulighederne for at påvirke deres beslutninger er små.

En række beslutninger truffet på rådhuset i fortiden og nutiden tyder da også på, at man der lever i en virkelighedsfjern boble ude af trit med borgernes ønsker for byen.

Derfor er det opløftende, at politikerne i Aarhus Kommune tilsyneladende stadig kan påvirkes af protester, seriøse argumenter og sund fornuft. Dette skete i denne uge i tilfældet Tangkrogen, hvor kommunens oplæg til en helhedsplan lader til at være skyllet væk.

Kommunens oprindelige forslag om at fylde læssevis af jord i vandet og ændre kyststrækningen for at give mere plads til lystbådehavnen og – uvist af hvilken årsag – skabe en større strandpark, blev oprindeligt præsenteret som en saliggørende og helt nødvendig idé.

En kreds af handlekraftige og ressourcestærke borgere skabte gruppen ”Beskyt Aarhusbugten Nu” og har på sociale medier, noget så traditionelt som et borgermøde samt med et seriøst bud på en alternativ plan formået at skabe så meget opmærksomhed, at det ser ud til at nytte. Borgergruppens alternative forslag omfatter høfder på en lidt længere kyststrækning, at rensningsanlægget bliver flyttet, at der bliver skabt flere parkeringspladser, og at lystbådehavnen bliver større.

Sidste weekends Food Festival på Tangkrogen bekræfter, at den alternative helhedsplan i mindst to tilfælde er i overensstemmelse med virkelighedens behov: Der er hårdt brug for flere p-pladser i området, hvilket de mange, der kørte fra festivalen med smagsprøver i maven og en bøde i forruden, smerteligt måtte konstatere. Desuden er der i forvejen masser af plads til selv store events på pladsen. Det er mig bekendt heller ikke opbakningen til arbejdernes internationale kampdag, der overbelaster Tangkrogen. De politiske kræfter og de offentlige midler burde i stedet bruges på langt om længe at få etableret den permanente koncertplads ved Eskelund, som byen har talt om, siden Smokie var et ”stort” musiknavn.

Alternativet til en helhedsplan for Tangkrogen, udarbejdet af arkitekten Morten Scmidt, der selv bor i nabolaget, lader nu til at have stor politisk opbakning. Borgmester Jacob Bundsgaard (S) kalder forslaget både »positivt« og »konstruktivt«, Venstre betegner planen som »genial«, og de Konservative bakker op om den »flotte og gennemarbejdede plan«. Problemfri er den dog ikke, da det kræver, at der bliver sat skub i en masterplan for havnenes udvidelse, hvis den skal realiseres.

Borgere fra patriciersegmentet har på denne fremadstormende måde tilsyneladende påvirket politikerne. Høringsfristen slutter dog først på onsdag, og intet ligger endnu fast. Sikkert er det dog, at det er opløftende, at det på den måde stadig er muligt at påvirke beslutningerne i kommunen og lade fornuften råde.

Usikkert er det derimod, om samme indflydelse ville være gældende, hvis en anden og mindre resssourcestærk gruppe af borgere fra et område med lavere ejendomsvurderinger og højere socialgruppe gik op mod kommunen. Vindforholdene for forandringer er ideelle i dette efterår med et kommunalvalg lige om hjørnet. Indflydelse kan man altså stadig få. Men det hjælper på sagen, hvis du har kræfter, penge og i det hele taget overskud på alle livets konti.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.