Er der en fremtid for vores fødevarer?

Ordet Frit: Den voksende befolkning sætter den danske fødevaresektor under pres – og giver nye muligheder. Ny Aarhus-begivenhed viser en vej.

Artiklens øverste billede
Innovatefood.dk foregår op til årets Food Festival, hvor der i forvejen er stort fokus på mad i byen. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Først den gode nyhed:

Appetitten på de varer, vi eksporterer allermest af i fødevareklyngen med centrum i Aarhus, vokser globalt.

Med en befolkningstilvækst i verden på flere milliarder mennesker og en eksploderende middelklasse bliver der brug for langt flere proteiner, langt mere kød og langt flere mejeriprodukter i fremtiden.

Det kan give masser af vækst og arbejdspladser – ikke bare inden for det traditionelle producerende erhverv, men også inden for områder som ingredienser, fødevareteknologi og viden om ressourceeffektive systemer. For selv om vi i Danmark kan producere 3,5 gange mere mad, end vi selv kan spise, rækker det nok ikke helt til den globale udfordring. Vores teknologi og viden om at udnytte ressourcerne bedst muligt kan til gengæld komme mange flere til gode.

Så den dårlige nyhed:

Der er hverken nok jord, vand eller fosfor i verden til at efterkomme ønsket fra den nye middelklasse om større bøffer og flere spareribs. Med den nuværende måde at fremstille fødevarer på kan det ikke lade sig gøre, og selv om det kunne, ville prisen for klimaet i form af udledning af drivhusgasser formodentlig blive uacceptabelt høj.

Samtidig truer livsstilssygdomme som overvægt og sukkersyge i mange lande, ikke bare i den vestlige verden. I mange udviklingslande er der både problemer med underernæring, fejlernæring og overernæring i forskellige dele af befolkningen.

Selv om vi i Danmark kan producere 3,5 gange mere mad, end vi selv kan spise, rækker det nok ikke helt til den globale udfordring.

Der er mange udfordringer, og skal de løses, er der brug for alle kræfter – ikke mindst forbrugernes. Hvad betyder det for dig?

Kommer du til at ændre dine spisevaner. Svaret er ja, men bare rolig. Det sker ikke i morgen.

Mad er kultur, og ændring af kultur tager tid.

I mellemtiden skal den globale fødevaresektor på overarbejde for at finde nye svar på nye opgaver, og nogle af de svar bliver fundet i Aarhus denne sommer. Her har Danish Food Cluster premiere på det internationale initiativ, Innovatefood.dk.

Innovatefood.dk finder sted første gang den 31. august og den 1. september lige op til Food Festival. I løbet af de to dage samles virksomheder fra alle dele af branchen, forskere på tværs af institutioner og studerende fra hele Europa.

Udgangspunktet er 12 virkelige udfordringer i fødevarevirksomheder, og udfordringen fra det lokale og globale mejeriselskab Arla Foods, illustrerer opgaven. Den lyder: Hvordan sikres mejeriprodukter en plads i fremtidens bæredygtige måltider?

I spørgsmålet til Innovatefood.dk ligger forståelsen af, at selv om Arla ligesom mange andre danske fødevarevirksomheder i dag er store og stærke, kræver det konstant udvikling at forblive relevant i fremtidens fødevaresystem.

Vi skal finde helt nye måder at tilfredsstille fremtidens forbruger på, og vi er nødt til at gøre det på en bæredygtig måde.

Sådan er kravet til fødevaresektoren. Det kræver, at vi kan arbejde sammen på tværs af fagområder, store og små virksomheder, viden og industri.

Heldigvis er vi i Danmark specialister i netop samarbejde.

Som borgere i et lille land med begrænsede naturlige ressourcer har vi ikke haft noget valg, og det kan være vores stærkeste kort, når fremtiden for vores fødevarer skal formes.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.