Gratis lokkeis og kompetencehelvede

Ugen på spidsen om jetjawere, små glæder, sofadyr og en god lårklasker.

Artiklens øverste billede
En amerikansk iskæde har regnet den godt ud. Den giver gratis is worldwide hvert år på firmaets fødselsdag, for så kommer den i avisen. Således også i denne uge, da der var kø fra Store Torv og langt ind på Lille Torv. Foto: Sebastian Buur Gunvald

Mandag

Lufthavn.

Debatten om en mere bynær lufthavn kører hele ugen for fuld vinge, og fredag viser en meningsmåling i JP Aarhus, at 45 pct. af aarhusianerne nu vil have en ny lufthavn tættere på byen.

På Facebook er der efterhånden 11.098 personer, der støtter siden ”Lufthavn til Aarhus”, og borgmester Jacob har også meldt sig klar til at tage debatten.

Det ligner en bølge, en bynær bevægelse, og der er jo heldigvis masser af gode muligheder for en bynær lufthavn, som velsagtens – når man nu er i gang – bør ligge inden for Ringgaden.

Eller i hvert fald Ringvejen.

Mindeparken er et smukt sted for en lufthavn. Stadion er også et bud, når der nu ikke skal spilles superligabold derude mere, men bedst af alle er dog fortsat Mølleparken.

Det gode, gamle hovedbiblo er jo til salg for en mindstepris på 55 mio. kr., men kommunen bør i stedet beholde bygningen, der er oplagt som terminal for en ny lufthavn.

Den placering vil også give nyt liv til det gode, fynske udtryk:

»Fla’ u’, der kommer en jetjawer.«

Tirsdag

Top.

For os, der elsker topfodbold og tophåndbold, er provinsens hovedstad rent ødeland.

Og det er vel fortsat en gåde for de fleste, hvorfor Aarhus ikke permanent tilhører toppen i både fodbold og håndbold, mens jyske metropoler som Esbjerg, Kolding, Herning og Aalborg for længst har overhalet.

På GF-fronten er der dog godt nyt, for klubben har omsider fået en topplacering – altså på bookmakernes liste over favoritter til at rykke ned.

Men det kan jo ikke passe, for træneren har lovet ingen nedrykning.

Men op med humøret, for én klub har tegningen til noget stort, forlyder det.

Håndboldkvinderne i SK Aarhus er nemlig på trappen til at rykke op. Ifølge avisen var der sidste weekend jubelscener i Vejlby-Risskov Hallen, som havde vi vundet OL-guld. Og når dette læses, er holdet muligvis allerede rykket op i selveste håndboldligaen.

Jo, jo – lad os se det store i det små hertilbys.

Onsdag

Beam.

Aftenen tilbragt på Sødalskolen til foredrag med en veloplagt Jørgen Carlsen, forstander på Testrup Højskole, medlem af Etisk Råd og i øvrigt smagsdommer på DR K.

”Rend mig i kompetencerne”, er overskriften på Carlsens interessante foredrag, der groft sagt handler om, at begrebet kompetence har invaderet og inficeret vores hjerner.

Kompetencer bruges efterhånden om alt og alle fra vuggestue til grav og baserer sig på et samfundssyn, hvor mennesker er reduceret til ”produktionsdyr”, der udelukkende skal levere vækst til samfundet.

Vi er alle blevet ”beamet”, som det hedder i science fiction-filmen ”The Body Snatchers” fra 1956, hvor beboerne i en amerikansk by overnight bliver invaderet i deres hjerner af fremmede væsener, fortæller forstanderen, og som beboerne i filmen har vi heller ikke opdaget, at noget er galt.

Mennesker er vi groft sagt ikke mere, og inficeret af kompetence-bacillen bevæger vi os alle – unge som gamle – som lemminger imod kanten af afgrunden i tiltagende stress og depression.

Ret tankevækkende og velgørende for de af os, der heller ikke elsker business-ord som kompetencemålstyringsplaner.

Be careful out there: Kompetencerne kommer.

Torsdag

Lokkemad.

Is er godt, og gratis is er guld.

En amerikansk iskæde med base i South Burlington, Vermont, USA, har regnet den godt ud. Den giver gratis is worldwide hvert år på firmaets fødselsdag, for så kommer den i avisen.

Her i byen resulterede det i en mega kø ved Lille Torv, hvor nutidens unge gladeligt stod i hele og halve timer blot for at få et gratis bæger is.

Kom så ikke og sig, at de unge er dovne og lade sofadyr, og læren er, at hvis vi holder en gratis, amerikansk is op for snuden af dem, vil de gøre alt.

Det må kunne bruges aktivt i forhold til opvask, lektielæsning, 95 pct.-målsætning, fastholdelsesstrategi, alkoholnedtrapning, Facebook-afvænning, og hvad har vi.

Is er vejen.

Fredag

He, he.

Og så er der ellers kommunal kompetence-afklaring, så det klasker på lårene af grin.

En – sikkert både sød og venlig – pige har fået et brev fra kommunen, som vil have hende til en obligatorisk sprogscreening, så man ligesom kan vurdere hendes sproglige kompetencer og derefter velsagtens tilrettelægge det videre kommunale kompetenceforløb i børnehave, skole, ungdomsuddannelse, universitet, karriere, ældrepleje og liv i øvrigt.

Problemet lige her er dog, at pigen ikke er tre år, som kommunen tror, men 103 år.

Det griner Aase, som hun hedder, og hendes barnebarn Valdemar en del af, mens en kommunefuldmægtig beklager og nu vil »granske, hvad der er gået galt«, som det forlyder.

»Vores system skal selvfølgelig have validitet over for borgerne,« kundgør fuldmægtigen.

Helt sikkert, der.

Der er brug for systemkompetenceafklaring.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.