Kære Mette Frederiksen. Vi har et oplagt ministerbud. Spørgsmålet er, om vi vil slippe ham

Mon Jacob Bundsgaard tager telefonen, hvis Socialdemokratiet skal danne regering?

Som det ser ud i skrivende stund, tyder meget på, at det bliver den socialdemokratiske formand Mette Frederiksen, der skal forsøge at danne en ny regering. Grundlaget skal godt nok forhandles på plads først. Og det kan tage tid, lyder det fra Kommentatorkøbing.

Men en dag skal der sættes et ministerhold, og er Frederiksen ny statsminister må et Aarhus-nummer stå i toppen af telefonlisten.

Nummeret tilhører byens borgmester, Jacob Bundsgaard. Ham kan man være enig eller uenig med, men det er ubestrideligt, at han er et oplagt ministeremne. Måske endda et af de allerbedste bud i en socialdemokratisk regering, der vil fornyelse.

Bundsgaard har da også de seneste år gjort meget for at markere sig uden for kommunegrænsen. Efter kommunalvalget i 2017, meldte han sit kandidatur til formandsposten i KL, og blev siden valgt. Efterfølgende har han kørt og sejlet Danmark tyndt for at trykke hånd og vinde tillid blandt landets øvrige borgmestre.

Hvis Bundsgaard er på vej til Borgen, skriver han sig ind i en række af aarhusianske borgmestre, hvis politiske ambitioner har trukket dem til hovedstaden.

Det er svært at finde noget bedre bud på en ny indenrigsminister.​

Nicolai Wammen forlod borgmesterkontoret i utide i 2011 for at stille op til folketingsvalget samme år. Han blev valgt, blev minister og siden politisk ordfører.

I 1997 udnævnte den daværende statsminister, Poul Nyrup Rasmussen, Thorkild Simonsen til indenrigsminister. Han skulle gennemføre Socialdemokratiets første version af en strammere flygtninge- og udlændingepolitik, som de københavnske omegnsborgmestre havde efterlyst i årevis. Netop på dette politikområde har Bundsgaard markeret sig kraftigt på det seneste.

Han har trods kritik og modstand samlet massiv opbakning til en ambitiøs lokal udmøntning af Løkke-regeringens ghettoplan. Nedrivningsaftalen for vestbyen viser, at Bundsgaard er en mand, der kan levere, når Christiansborg kræver det. Det er svært at finde noget bedre bud på en ny indenrigsminister.

Selv afviser han, senest overfor avisen onsdag aften på rådhuset.

Men netop på rådhuset hviskes der i krogene om, at det kan være en reel mulighed. Der tales om, at Bundsgaard på det seneste har udvist mindre tålmodighed med nogle af byrådets mere perifere punkter som f.eks. kravet om grøn kost i de kommunale kantiner eller kommunale mindfulness-forløb for borgerne.

Et i grunden kærkomment reaktionsmønster hos borgmesteren, uanset om det er sulten efter større sager eller andet, der driver ham.

Siger han ja, hvis Mette Frederiksen ringer? Mon ikke han er parat til nye udfordringer, han med en vis sikkerhed har chance for at løse? Et kig i kalenderen afslører desuden, at det er tæt på umuligt at få det mere travlt, end det hans udlægning af borgmesterrollen kræver.

Spørgsmålet er, om Aarhus er klar til at slippe ham. Ved seneste kommunalvalg i 2017 fik han suverænt flest personlige stemmer. 39.841 vælgere satte deres kryds ved Jacob Bundsgaard, mens Socialdemokratiet som helhed fik 71.595 stemmer.

Den socialdemokratiske gruppe får usædvanligt svært ved at finde en lige så populær afløser, der kan favne det meste af byen og dens borgere - uanset deres politiske ståsted.

Morten Nystrup, JP Aarhus-redaktør.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen