Tak for kampen

Historien viser, at konkurrence er sundt, og også derfor er det på sin plads at hylde Århus Stiftstidende, der i år fylder 225 år og som var snublende tæt på at blive en del af Jyllands-Posten.

Artiklens øverste billede
Århus Stiftstidendes chefredaktør, Jan Schouby, modtog lykønskninger og gaver fra bl.a. Jyllands-Postens chefredaktør, Jacob Nybroe (th.), og JP Aarhus-redaktør Morten Nystrup (tv.). Foto: Mikkel Berg Pedersen

Der er ingen andre, vi hellere vil slå i den daglige kamp om bedst og mest grundigt at beskrive livet i Aarhus og Østjylland end Århus Stiftstidende. Den daglige tilfredshed er stor, når det lykkes, og ærgrelsen endnu større, når vi (en sjælden gang) må se os slået af Stiften, der trods alt stadig holder fast i sloganet ”Byens avis”.

Mens traditionelle medier oplever pres fra alle mulige internationale fronter, er der ingen tvivl om, at denne avis’ største rival hedder Århus Stiftstidende. Avisen, der i år kan fejre 225 års fødselsdag.

Rivaliseringen har stået på i de godt 20 år, JP Aarhus er udkommet. Nok er vi hinandens største konkurrenter, men alligevel er det værd at kippe med flaget for en aarhusiansk medieinstitution, der med det trykte ord har øje for rævekager på rådhuset, byen under hastig forandring og med særligt glødende engagement våger over ”byens hold”.

Dansk avishistorie er en fortælling om kampe, op- og nedture. I Aarhus kan ”krig” føjes til beskrivelsen.

Århus Stiftstidende har set konkurrenter bukke under på stribe. Den 17. august 1974 lukkede Demokraten sin redaktion på Banegårdspladsen, og fremtiden tegnede lys for Stiften. Formatet var på alle måder stort. Oplaget var i nærheden af de 80.000, og avisen blev i mange år betegnet som en af landets mest solide avisforretninger. Konkurrenters forsvinden efterlod et annoncemonopol i en tid, hvor der endnu ikke var sat strøm til den slags. Særligt lukrativt var søndagenes mange ejendomsannoncer.

Mens økonomien artede sig, blev journalistikken stadig sløvere af den manglende konkurrence. Der var ingen 24-timers nyheds-tv, licensfinansierede kanaler eller sociale medier at kæmpe mod. En nyhed var først en nyhed, når den stod i byens dengang eneste avis, og den slags fjerner den puls, der gør medier relevante.

I ingen andre danske byer har kampene mellem aviserne været så blodig, indædt og ikke mindst dyr som i Aarhus.

Den økonomiske situation gjorde det muligt at sende reportere til verdens brændpunkter eller til ringside ved store internationale boksebrag. Men avisen måtte snart erkende, at den største kamp skulle kæmpes hjemme i Aarhus.

Ved 200 års-jubilæet i 1994 var der økonomisk krise. Gæld tvang ”byens avis” til at flytte til Skejby. Ingen dagblade har haft en problemfri tilværelse de seneste mange år, slet ikke Århus Stiftstidende, der med et snigløb i 1990’erne gjorde tilværelsen endnu sværere for sig selv.

Der var stuvende fuldt på Café Stiften på Banegårdspladsen, hvor fødselsdagsreceptionen blev holdt. Foto: Mikkel Berg Pedersen.

Det skete efter højdramatiske forhandlinger, hvor Jyllands-Postens opkøb af Århus Stiftstidende først i sidste øjeblik blev forpurret. Der var lagt op til en aftale om, at Stiften skulle sidde på det lokale og regionale marked, mens Jyllands-Posten tog sig af det landspolitiske og internationale stof. Siden skulle funktioner, der ikke omfattede det redaktionelle og lokale annoncesalg sammenlægges. Fredag den 19. september 1997 mødtes ledelsen fra begge aviser for at løbe aftalen igennem. Mødet endte med enighed.

Men sideløbende med forhandlingerne med JP, havde Århus Stiftstidende forhandlet en aftale på plads med Det Berlingske Officin, der skød Randers Amtsavis med ind i fusionen, til gavn for oplag og dækningsområde. Dertil kom en betydelig likvid indsprøjtning. Fristelsen var for stor. Stiften sprang i målet og blev en del af Berlingske. Siden har ejerforholdene været skiftende og til en vis grad broget til frustration for såvel ledelse som medarbejdere på Banegårdspladsen.

Snigløbet i 1990’erne blev indledningen til en intensiv ”krig’” mellem Århus Stiftstidende og Jyllands-Posten, der den 16. marts 1998 sendte JP Aarhus på gaden for første gang. Siden kom gratisavisen JP Aarhus+ til. Meget havde set anderledes ud i dag, hvis fusionen mellem JP og Stiften var blevet en realitet.

I ingen andre danske byer har kampene mellem aviserne været så blodig, indædt og ikke mindst dyr som i Aarhus. I dag har byen to dagblade, hvilket er ret unikt, når man sammenligner med andre steder. I hovedstaden må læserne tage sig til takke med aviser, der kalder sig landsdækkende, men i reglen er skrevet af, til og om københavnerne.

Der er brug for stærke, lokale og ikke mindst seriøse medier. Aarhus er beriget med to, hvilket en gennemgang af forsiderne de seneste år beviser. For vores egen skyld er det publicistisk sundt, at vi holder hinanden skarpe, men for læsernes skyld - og det er dem, vi eksisterer for - er det godt, at politikere, embedsmænd, virksomheder, kulturinstitutioner og andre magthavere hverken kan slappe af eller slippe afsted med noget.

Byens to aviser holder på den måde byen skarp. Stort tillykke med fødselsdagen og tak for kampen.

Morten Nystrup, JP Aarhus-redaktør.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.