NRGi i risikabelt projekt

Det er uforståeligt, at man fortsætter bestræbelserne med at etablere havvindmøller ved Mejlflak midt i smukke, fredede omgivelser.

Artiklens øverste billede
De planlagte havvindmøller i Aarhusbugten. Illustration: www.bevarmejlflak.dk

»Idéen til vindmøller i Aarhus Bugt blev skabt blandt en række gæve molboer i Syddjurs Kommune.«

Sådan lød det tilbage i slutningen af 2009, hvor man med den senere formand for Vindmøllelaug Aarhus Bugt I/S (VAAB), Christian Bundgaard, i front, udviklede tanken om at få involveret lokalsamfundet i klimakampen. Det blev til det projekt, som er at etablere en havvindmøllepark med 20 over 150 meter høje havvindmøller i den smukke Aarhus Bugt klos op ad fredede omgivelser.

Det kan som kuriosum kun undre, at Christian Bundgaard i egenskab af formand for Danmarks Naturfredning Syddjurs kan medvirke til en sådan naturvandalisme.

Kapitalstærke partnere

Et sådant projekt kræver kapitalstærke samarbejdspartnere, hvilket man meget beredvilligt fandt ved hjælp af partifæller fra Enhedslisten i form af NRGi med Søren Egge Rasmussen som formand. Det førte til dannelsen af Havvind Aarhus Bugt (HAAB) i november 2011.

Med en NRGi-ejerandel på 40 pct. lykkedes det SER at overtale fire andre elselskaber langs bugten; Østjysk Energi S/I, Viby El-værk amba, Brabrand Net A/S og Galten Elværk A/S til at indtræde med ejerandele på hver 10 pct. Den resterende andel på 20 pct. tilfaldt den oprindelige initiativtager Vindmøllelaug Aarhus Bugt I/S.

Investering på 1,3 mia. kr.

I takt med forarbejdet til projektet, har det ad flere omgange været nødvendigt at udvide kapitalgrundlaget for HAAB med stadigt større problemer for ejerne med at skaffe den fornødne kapital. De mindre elselskaber (nu samlet i Aura) har således meldt fra og ønsker ikke at udvide deres engagement yderligere i selskabet. VAAB har ikke midlerne, så NRGi står tilsyneladende alene tilbage som garant for realisering af projektet.

Det nuværende kapitalgrundlag i HAAB udgør ca. 15 mio. kr. og NRGi har i dag en kapitalandel svarende til over 64 pct. af selskabet. Det skal i parentes bemærkes, at den endelige investering ventes at overstige 1,3 mia. kr.

Skræmmende uklart

Dette er naturligvis utilfredsstillende for det forbrugerejede selskab NRGi, hvorfor man da også har forsøgt at skaffe nye investorer/medejere i form af kommuner omkring Aarhus Bugt og endda forsøgt at involvere HOFOR (Hovedstadens Forsyningsselskab). Sidstnævnte har ud over en mindre post ikke ønsket at involvere sig yderligere i selskabet.

Også Aarhus Kommune har sagt nej til at deltage økonomisk i form af medejerskab efter modtagelse af en særdeles kritisk ekstern rapport fra Niras A/S, der påviser store økonomiske risici i projektet. Det er således skræmmende uklart, hvorfra investeringen i det milliarddyre projekt skal komme.

Savner lokal forankring

Samtidig har man meget belejligt været nødsaget til at flytte havvindmøllerne ud af Syddjurs Kommune, så generne bliver størst for NRGi-kunderne på Tunø, Samsø og den jyske østkyst, der alle massivt har protesteret mod en sådan opsætning. Kan vi være det bekendt? Projektet savner nu således totalt den roste og ønskede lokale forankring. En forankring der i øvrigt er indført som lovkrav for etablering af fremtidige, nye kystnære havvindmølleparker.

På ovenstående baggrund er det uforståeligt, at man fortsætter bestræbelserne med at etablere havvindmøller ved Mejlflak midt i de smukke, fredede omgivelser i Aarhus Bugt. Som bekymret forbruger og andelshaver må man spørge, hvorfor NRGi ikke stopper projektet?

Hvem betaler regningen?

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.