200 byer kan ikke tage fejl
Letbanen er med til at løfte Aarhus fra ”verdens mindste storby” til en dansk metropol og det vestlige Danmarks vækstlokomotiv.
Det er en velkendt historie, at den kollektive transport kan være med til at løfte og binde en by sammen.
Alene i Europa har flere end 200 byer letbaner, som en central del af deres transportsystem.
Så selvom den østjyske letbane bliver den første i Danmark, ved vi fra talrige andre byer, at en letbane er en miljøvenlig løftestang for såvel mobilitet som vækst.
Anlægsarbejdet til Aarhus Letbane er godt i gang, og når letbanen tages i brug i kulturhovedstadsåret 2017, har den potentiale til at gøre for Aarhus og Østjylland, hvad de elektriske S-tog gjorde for hovedstadsområdet allerede for 80 år siden: forvandlede byen til en ægte metropol.
Det skyldes, at letbanen er med til at løse to udfordringer på én gang: bedre fremkommelighed og en gennemtænkt byudvikling.
Forbinder Østjylland
Letbanens måske vigtigste rolle er at være katalysator for en markant byudvikling, der vil få betydning for hele regionen.
Letbanen forbedrer nemlig ikke kun den kollektive trafik i det centrale Aarhus, men forbinder byen med forstæder og et opland, der rækker langt uden for kommunegrænsen.
Allerede i dag pendler flere end 40.000 ansatte og studerende dagligt til Aarhus fra de omkringliggende byer og kommuner. Det afspejler, at østjyderne i stigende grad er parate til at bevæge sig på tværs af by- og kommunegrænser efter det rigtige job.
Dertil kommer en betydelig befolkningsvækst: Aarhus voksede sidste år med omkring 5.000 indbyggere, og i vores nabokommuner går det også godt, så antallet af pendlere forventes at stige i de kommende år – ganske markant endda.
Ud over en mærkbar trafikvækst på et i forvejen belastet vejnet i og omkring Aarhus i myldretiden øger det luftforurening og støjgener.
Alternativet – den kollektive trafik – hæmmes af, at busserne også sidder fast i bilkøerne, mens regionalbanerne er umoderne, og ikke har plads til nogen nævneværdig passagervækst. Det er ikke holdbart.
Vi har derfor brug for en infrastruktur, som matcher østjydernes behov for moderne mobilitet.
Letbanen som vækstmotor
Letbanens overordnede vision er at binde Aarhusområdet sammen ved hjælp af et effektivt transportsystem, som understøtter byudviklingen og brugen af kollektiv trafik i landets næststørste storbyregion.
Midlerne er hyppige afgange med en letbane, der er mere komfortabel end busser, kører uforstyrret af trafikken på vejene og har gode og direkte forbindelser til de største rejsemål, både for aarhusianerne og for de mange rejsende, der pendler til og fra oplandet.
Når letbanen er med til at løfte Aarhus fra ”verdens mindste storby” til en dansk metropol og det vestlige Danmarks vækstlokomotiv, skyldes det netop muligheden for at udvikle nye og gentænke gamle byområder omkring banens stationer.
Vi ved fra udviklingen af andre europæiske letbaner, at der sker betydelige værdistigninger langs linjerne, og dermed byder et udbygget letbanesystem på et stort potentiale for hele Business Region Aarhus.
Derfor er det afgørende, at alle bakker op om projektet og tager medansvar – også økonomisk.
Det gælder også politikerne på Christiansborg, og derfor er det glædeligt, at transportministeren og en stribe af Folketingets transportordførere har udtrykt vilje til at sikre, at letbanen kommer godt og helt i mål.
Regional udvikling
Det er positivt, at København i disse år har fuld fart på som metropol og vækstmotor, men hovedstaden kan ikke trække udviklingen alene.
Danmark står over for store udfordringer med at skabe og fastholde arbejdspladser i hele landet.
I den sammenhæng har ikke kun Aarhus, men hele landet en interesse i, at der skabes nye vækstcentre vest for Valby Bakke.
Med letbanen sætter vi den positive udvikling på skinner, så vi kan række ud efter målet om at gøre hele Business Region Aarhus til Danmarks nye vækstcenter på den mest bæredygtige, komfortable og fremtidssikre måde.