Aarhus skal lave en ”Liverpool”

Det kan betale sig rent økonomisk at være europæisk kulturhovedstad.

Artiklens øverste billede
Liverpool med ”Yellow Submarine” som vartegn var kulturby i 2008. Gevinsten var over 7 mia. kr. Foto: Mads Winther/Polfoto

Det var til stor glæde for mig, da Aarhus i 2011 blev udpeget til at være Europæisk Kulturhovedstad i 2017. For Aarhus er en by med mange fede institutioner og kulturtilbud samt dygtige folk på både iværksætteri- og kulturområdet, og vi er ikke i tvivl om, at byen vil være fremragende til yderligere at gå forrest på det kulturelle område.

Højrefløjen, og i særdeleshed DF, ynder at påstå, at vi ikke får nok eller »det rigtige« ud af vores kulturkroner, og gentagne gange har vi måttet lægge ører til, at også Aarhus2017 vil have et for lille udbytte, og at man burde bruge pengene på noget andet.

At være europæisk kulturhovedstad er en investering i Aarhus. Og i Østjylland.

Det har Det Radikale Venstre i Aarhus ikke på noget tidspunkt været i tvivl om. Og jeg er således også helt uenig i, at Aarhus2017 ikke skulle være et gode for vores by. Ja, i virkeligheden mener jeg, at Aarhus kan og bør lave en ”Liverpool”. Og hvad mener jeg så med det?

Liverpool var kulturhovedstad i 2008. Her var den økonomiske gevinst over 7 mia. kr., hvortil værdien af omtalen i medierne, som vurderes at være næsten 2 mia. værd, kommer oveni. Desuden kom der næsten 10 mio. ekstra besøgende til Liverpool i tiden som kulturhovedstad, hvilket var en stigning på 34 pct. sammenlignet med året før. Både hotelbranchen og de kreative erhverv oplevede en markant stigning i deres omsætning. Det kan således helt utvetydigt konstateres, at gøres det godt og rigtigt, kan det betale sig rent økonomisk at være kulturhovedstad. Og der er ingen grund til at tro, at Aarhus ikke ville kunne gøre det godt og rigtigt og vinde på det, ligesom Liverpool. Dette ville bl.a. føre til, at værtskabet vil spare Aarhus Kommune for 183 mio. kr. i reduceret dagpengebetaling, idet der skabes 2.200 nye job, hvoraf cirka 1.000 job er i den private sektor.

Herudover får man også en masse ubetaleligt ved sådan et stort kulturarrangement og dets følger i varige forandringer for vores kulturliv, vores institutioner og vores måde at organisere kultur på. Det vigtige er her, at kultur ikke blot skaber økonomisk profit, det skaber også fællesskabsfølelse, sammenhængskraft og ny udvikling gennem fællesskaber på tværs og en dyrkelse af kreativitet og skabertrang. Det pirrer vores nysgerrighed og øger vores livskvalitet. Kultur kan tilmed i mange tilfælde bruges som en løftestang for mange andre dagsordener, eksempelvis uddannelsesinitiativer og socialarbejde. Derudover har vi, som har en kulturel identitet som danskere, også en kulturel identitet som europæere, hvorfor det er helt naturligt, at vi også på dette område samarbejder i Europa.

Kulturhovedstadsprojektet er altså ikke et prestigeprojekt. Det er et projekt, der vil gavne byen, regionen og »helt almindelige mennesker« – grundet helt tællelige og hardcore økonomiske gevinster for Aarhus og Østjylland som fællesskab, men også grundet mulighed for unikke oplevelser både under værtskabet og efterfølgende. Præcis derfor glæder det mig også, at kulturminister Marianne Jelved har lovet penge til projektet. Aarhus kan nu bevæge sig fra at være »en by i Europa« til at være »en europæisk by«. Dette er og bliver et gode – for Aarhus, for Østjylland og for Danmark.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.