Kørelys med baglyset tændt

Biler uden tændt baglys har gennem længere tid skabt farlige situationer og uheld.

Artiklens øverste billede
De mange uheld i den tætte tåge anden juledag må resultere i en skærpet lovgivning på området, således at baglygterne tænder automatisk sammen med kørelyset. Arkivfoto: Carsten Andreasen

Omkring 100 biler var anden juledag impliceret i flere uheld på motorvej E45. Mest på grund af for høj fart og dårlig afstand mellem køretøjerne i den voldsomt tætte tåge. En anden ikke uvæsentlig faktor må være den manglende korrekte lygteføring – noget, der sikkert indgår i myndighedernes vurdering af uheldene. En bestemmelse i lovgivningen tillader kørelys uden tændte baglygter. Alt for mange bilister, der er ejere af nyere biler, glemmer at tænde nærlyset/baglygterne, når mørket sænker sig, eller dårlig sigt kræver det. Biler uden tændt baglys har gennem længere tid skabt farlige situationer og uheld. De mange uheld anden juledag må resultere i en skærpet lovgivning på området, således at baglygterne tænder automatisk sammen med kørelyset.

Alt andet er uforsvarligt. Tidligere foregik dette automatisk på alle biler, men krav om energibesparelser mv. gjorde det lovligt at køre med slukkede baglygter uden for lygtetændingstiden i klart vejr. Ordningen er absolut ikke gennemtænkt af EU, hvor rygter vil vide, at regelsættet stammer fra.

Omgående handling

Uanset om lovgivningen stammer fra EU eller Folketinget, skal den laves om hurtigst muligt, fordi det er livsfarligt at køre uden tændte baglygter og giver daglige chok, kvæstede mennesker, trafikdrab og store forsikringsskader. Bilfabrikkerne må omgående selv tage initiativ til tændte baglygter på de nye biler, før det bliver et lovkrav. Hvis værkstederne skal sørge for tændte baglygter på den eksisterende bilpark, vil det typisk koste 1.000 kr. pr. bil inkl. moms. En billig investering til sikring af bilisterne og deres familier på fremtidige køreture. Højnes trafikkulturen samtidig, så vi holder ordentlig afstand og ikke kører for stærkt, vil mange uheld slet ikke ske.

Den stigende egoisme i trafikken stopper først, når gensidig hensyntagen og respekt vinder frem. 2014 kan blive året, hvor vi får en ny og bedre trafikkultur til gavn for alles sikkerhed, hvis vi vil.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.