Udvikling eller vild vækst?

Er Aarhus ved at begå samme fejl som på Københavns havnefront?

Artiklens øverste billede
Stig Berthelsen fra M97 mener, at Aarhus er ved at åbne for den samme arkitektur som her på Kalvebod Brygge i København, hvor de dyre kontorkvadratmeter dominerer havnefronten. Arkivfoto: Claus Lunde

Selv om havnefronten ved Skolebakken i øjeblikket er præget af kaos, er det en fornøjelse for Århus Miljøgruppe M97 at se en række af de ting, vi har kæmpet for, på vej til at blive realiseret. Først og fremmest var Nordhavnen (nu kaldet Aarhus Ø) oprindeligt i kommunens plan fortsat tænkt som erhvervshavn.

Omdannelse til byområde skete som en slags politisk kompensation for masterplanen (udvidelse af Østhavnen) og dens skader på byen. Aarhus Ø tegner positivt, selv om det tager tid at forme en helt ny bydel. Det er således også en fornøjelse at høre, at der er en udviklingsplan for området ved Bassin 7 på vej med innovative arkitektkræfter bag.

Vi glæder os også over, at Knud Fladelands plan for en kanalby med en gennemgående kanal langs den oprindelige kystlinje tilsyneladende følges.

Overbebyggelse af Pier 2

På trods af den voldsomme overbebyggelse af Pier 2 med Navitas og Bestseller glæder vi os over at se, at kanalen trods alt gennemføres som i den visionære plan.

Det triste er, at overbebyggelse skaber en markant barriereeffekt mellem by og vand.

På den måde ser det ud til, at Aarhus alligevel ikke lærte af de byplanlægningsmæssige fejl i København, hvor barriereeffekten af 7-10 etagers betonklodser ved Kalvebod Brygge ellers på forhånd var skræmmebilledet.

Begyndelsen til letbanen tager nu også form – en mærkesag for M97 gennem mange år.

Selv om lineføringen blev valgt ud fra politiske byudviklingsønsker frem for kendte passagergrundlag, så er letbane den rette vej for Aarhus.

M97 ønsker en hurtig udbygning af letbanen frem for flere fire-sporede indfaldsveje og øget trafikal forstoppelse i midtbyen.

Lad os sammen sikre, at de positive udviklinger fortsættes og fremmes, og at grådig vækstiver med skadevirkning på byens langsigtede attraktion stoppes.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.