Hvorfor Navitas?

Navitas skal give ansatte og studerende på Aarhus Maskinmesterskole mere plads og bedre faciliteter og udbygge positionen som den bedste maskinmesterskole i Danmark.

Når man kører langs havnen i Aarhus, kan man ikke undgå at lægge mærke til den store byggeaktivitet – fra den yderste mole med Lighthouse til Åboulevarden med Dokk1, det nye multimediehus. Kranerne er mange og høje, og der er rigtig god tid til at beundre dem og deres bevægelser.

Forhåbentlig har man også øje for de bygninger, der rejser sig; de er i hvert fald store og med dem forandres havnefronten i Aarhus for altid.

Mellem Bestsellers byggeri over for Nørreport og Dokk1 er det stjerneformede råhus til Navitas snart rejst. Navitas vil i 2014 fremstå som en ø med broforbindelser mod Nørreport, mod den kommende letbane på Kystvejen og mod den kommende centrale havneplads. En stjerne lige i centrum. Men hvad er Navitas?

Bag Navitas står Aarhus Maskinmesterskole, Aarhus Universitet, Incuba Science Park og Aarhus Kommune. Denne brede kreds af bygherrer giver god mening både for hver enkelt og set i en helhed. Aarhus Kommune har behov for at skaffe parkeringspladser tæt på centrum blandt andet til at erstatte de pladser, der forsvinder langs Kystvejen.

Voksede ud af rammerne

De nye pladser opstår især under Dokk1 og i kælderen på Navitas, her i form af 450 pladser. Aarhus Kommune har også en interesse i at fastholde og fremme uddannelser og erhvervsudvikling i kommunen, gerne tæt på den indre by. De tre andre bygherrer kommer med lidt forskellig baggrund, men med intentioner, der peger i samme retning. Aarhus Maskinmesterskole har i de senere år udviklet sig voldsomt og er for længst vokset ud af rammerne i Borggade.

Navitas skal give ansatte og studerende på maskinmesterskolen mere plads og bedre faciliteter og udbygge positionen som den bedste maskinmesterskole i Danmark. Placeringen på Navitas vil også bringe maskinmestrene endnu tættere på andre uddannelses-, forsknings- og erhvervsmiljøer.

Fra begyndelsen af 2012 blev Ingeniørhøjskolen fusioneret ind i Aarhus Universitet, som derved blev bygherre på Navitas. Ingeniørhøjskolen solgte for flere år siden sit domicil på Dalgas Avenue, og Navitas bliver fra 2014 det nye hjemsted for en stor del af universitetets diplomingeniøruddannelser og civilingeniøruddannelser.

Universitetets mulighed for at udbyde ingeniøruddannelser på kandidatniveau har de seneste 8-10 år klart forbedret uddannelsesmulighederne i Aarhus, og det samme er sket med Ingeniørhøjskolens sideløbende udvikling og vækst. It- og elektronikingeniøruddannelserne er allerede placeret på Katrinebjerg, hvor de kan spille tæt sammen med universitetets uddannelser og forskning inden for datalogi, informations- og medievidenskab. På Navitas forventes i særlig grad bygnings- og maskiningeniører at kunne udfolde sig.

Lokale ingeniøruddannelser

Alt det kan ses som et svar på det østjyske erhvervslivs mangeårige ønske om at styrke de regionalt forankrede ingeniøruddannelser, både i bredden og i toppen med ph.d.-uddannelser. Både maskinmestre og ingeniører har betydeligt samarbejde med erhvervsvirksomheder, der både bidrager til undervisningen og deltager i projekter.

Det gør det rigtig interessant for Incuba Science Park at være med på Navitas, fordi den østjyske forskerpark netop har til formål at stille faciliteter, services og netværk til rådighed for nye og mindre virksomheder, der er baseret på forskning eller har et højt videnindhold i produkter og processer.

Styrkelsen af de tekniske uddannelser spiller sammen med Navitas’ fokus på energi, cleantech, miljø og bæredygtighed. Fokus på energi har været gennemgående i udviklingen af ideen, bygningen og øen Navitas. Aarhus Kommune og Region Midtjylland har været centrale interessenter og bidragydere til denne udvikling.

Navitas står med andre ord på tre ben: gode tekniske uddannelser, voksende forsknings- og udviklingsaktivitet samt entreprenørskab og iværksætteri. Den umiddelbare synergi mellem de tre ”overjordiske” bygherrer består blandt andet i, at studerende kan indgå i udviklingsprojekter i virksomhederne i Incuba Science Park, som dermed får god adgang til kommende medarbejdere, og som sammen med forskere og studerende kan styrke virksomhedens kompetencer.

Forskere og undervisere kan prøve nye ting af sammen med virksomheder på Navitas.

Herudover vil der indgå nogle faciliteter til fælles brug og gavn, blandt andet kantine, fitnesscenter og en café, der får byens bedste beliggenhed (den er åben for kunder udefra), samt demonstrationer og udstillinger, der vedrører produktion, anvendelse og måling af energi.

Projektsamarbejder

Navitas er pt. Danmarks største byggeri, der lever op til energistandarderne fra 2015; og som et yderligere bidrag til energitilførslen og reduktionen af CO2-udslippet placeres der 1.200-1.500 m{+2} solceller på tagene. Der bliver også tale om at fremme virksomhedernes udvikling. Incuba Science Park giver plads til projektsamarbejder mellem virksomheder på og uden for Navitas og mellem forskere og virksomheder.

I det hele taget skal parken sammen med sine nuværende samarbejdspartnere gøre alt for, at nye virksomheder kan prøve sig af og allerhelst vokse. Den tætte forbindelse til undervisnings- og forskningsmiljøer er grobund herfor.

Der er et helt overordnet formål med Navitas. Ud over at Aarhus Kommune skal skaffe nogle parkeringspladser; ud over at uddannelserne skal have plads og moderne faciliteter, der ligger centralt i byen; og ud over Incuba Science Parks ønske om at servicere flere virksomheder – ud over alt det er formålet innovation og erhvervsudvikling. Der skal komme nye produkter, nye processer, ny forskning og gerne nye uddannelser ud af alt arbejdet med Navitas siden 2005. Denne innovation skulle gerne vise sig i nye og bæredygtige arbejdspladser og større eksport af viden og produkter.

Navitas er et eksempel på, hvordan offentlige myndigheder, selvejende institutioner og et privat selskab kan samarbejde mod et nyt og lovende resultat. ”Navitas” betyder ”energi, iver”, og det vil bygherrerne gerne forbindes med – også når Navitas er taget i brug i sommeren 2014.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.