Økonomisk fatamorgana i skoleforliget

Debatten om en ny skolestruktur i Aarhus rejser to afgørende spørgsmål for den kommunale forvaltning.

Det ene handler om brugen af konsulentrapporter, det andet om brugen af tvivlsomme økonomiske fremskrivninger.

I forliget om skolestrukturen har man brugt knap 500.000 kr. på at få lavet en ekstern rapport, der udelukkende bygger på information, som kommunen allerede var i besiddelse af. Denne rapport anbefalede seks skoler som de primære lukningstruede. Rundhøjskolen var ikke iblandt dem. 500.000 kr. ud ad vinduet - særligt fordi rapporten undlod at tage højde for kvalitet for pengene.

Rundhøjskolen scorer flot på forældretilfredshed, inklusion, integration og sundhed, som dokumenteret i skolens oprindelige høringssvar og i de mange læserbreve og artikler i medierne for tiden. Byrådet har før skoleforliget lagt vægt på overkapacitet og faldende elevtal i de aarhusianske skoler som de vigtigste argumenter for, at man vil lukke skoler. Rundhøjskolen lider ikke af nogen af disse problemer.

Det er svært at spå, især om fremtiden, sagde Storm P. Gruppen af ”kritiske politter” på Økonomisk Institut på Københavns Universitet giver ham ret. I dagbladet Information 21/5 udtaler de om økonomi som videnskab: »Vores videnskab bliver i den offentlige debat taget til indtægt for en eksakthed, den ikke kan levere. Vi har politikere, som siger, at alt skal være finansieret og gå i nul i 2020, selvom sandheden er, at ingen økonomiske modeller er så eksakte«. Man skulle tro, de talte om skoleforliget i Aarhus.

Byrådet bygger sin beslutning på økonomiske fremskrivninger, som det behandler som sandheden: Man sparer 10-12 mio. kr. om året, hedder det. Men det er jo så kun under forudsætning af, at familier i Rundhøj-distriktet vælger at sende deres børn ad de livsfarlige skoleveje til Rosenvang og Viby frem for at sende dem på privatskoler. Kun under forudsætning af, at børnene selv kommer i skole, for hverken den offentlige transport eller vejnettet omkring Rosenvangskolen og Viby Skole er gearet til 570 skolebørn kl. 8 om morgenen. Kun under forudsætning af, at den sociale indsats på Rundhøj ikke tabes på gulvet med de udgifter, der følger med.

Nu må man håbe, byrødderne tager høringsrunden alvorligt - ellers får jeg et forvaltningsproblem mere at skrive om.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.