Indfør årsmærker til cykler

Der skal laves et kommunalt system, så det bliver lettere at finde ejermanden til efterladte og stjålne cykler.

I Aarhus-aviserne er der ofte gennem det seneste år bragt store artikler om cykelroderi i gader og ved offentlige pladser (banegården og lignende), samt hvor mange cykler der stjæles årligt i byen.

Hvis der kom lidt system i tingene, kunne der blive meget mere plads til de ibrugværende cykler, og mange stjålne cykler vil finde deres ejermænd.

At få en cykel stjålet er ubehageligt, da den repræsenterer en tusindekroners værdi, som kan være vanskelig for en studerende at finde frem.

Tiden er vel inde til, at der skal ske en handling på disse punkter, i stedet for at vi når længere og længere ud, hvor det bliver vanskeligt at rette op på.

For at få tingene til at fungere må der være konsekvens for dem, som ikke lever op til fællesskabets normer. Der skal laves løsninger, hvor ejendommene i byen og de store offentlige pladser som ved banegården, rutebilstationen, hospitaler, stormagasiner, biblioteker, skoler og lignende kan lokalisere de cykler, som har stået uberørt i længere tid, og få dem fjernet. Eventuelt ved kontakt til ejermanden. Langt de fleste, som har en cykel, har også en pc koblet op på nettet.

Mærker til en beskeden pris


Løsningsforslag: Alle cykler skal mærkes med et årsmærke i en årsbestemt farve og et nummer, som placeres synligt. Mærket skal være selvklæbende, så det kan klæbes på cyklen og gå itu, hvis det rives af efter påsætning.

Der skal oprettes en kommunal database, hvor den enkelte borger selv går ind og registrerer sin cykel med årsmærkenummer, navn, adresse og telefonnummer og evt. mailadresse samt et kodeord. Årsmærket købes i kiosker, biblioteker o.l. til en beskeden pris. Hvis man sælger sin cykel, skal der kunne ændres navn og adresse (hvis man indtaster kodeordet) til den nye ejer, som så skal oprette et nyt kodeord.

Årsmærket har en gyldighed i indeværende år plus en måned (januar året efter). Årsmærket kan tidligst sættes på cyklen en måned før gyldighedsåret (december).

Cykler uden aktuelt årsmærke må lovligt sendes til hittegods. Indleveringsstedet skal ligge et let tilgængeligt sted for biler med trailer, som skal aflevere cykler. Det første år skal der være en tolerance, så systemet kan blive ordentligt indkørt.

Find ejeren i databasen


Enhver borger skal kunne gå ind i databasen og søge på et cykelmærkenummer. Navnet på ejermanden skal så fremkomme på skærmen, så man kan kontakte vedkommende for afhentning af cyklen, inden den evt. sendes til hittegods.

I de fleste ejendomme kender viceværten de cykler, som hører til ejendommen, og kan hurtigt spotte, hvis der bliver smidt en cykel, som ikke hører hjemme.

Den pågældende ejer kan så kontaktes. På offentlige pladser kan en kommunal person sagtens spotte cykler, som ikke har været i brug længe (kæden er rusten, kabler er sprunget, dækkene er punkteret osv.).

Uden årsmærke fjernes cyklen, og med årsmærke kontaktes ejermanden.

Ordningen skal være frivillig, så de, som bor i yderområderne og ikke bruger cyklen andet end lokalt, eller de, som kører på racercykel, og som ikke slipper den af syne, når den er ude af egen cykelkælder, selv kan vælge at være med i ordningen.

Der er dermed også en risiko for tyveri.

Omkostningsfrit for kommunen


Systemet skal efter indkøring kunne køre omkostningsfrit for kommunen, da årsmærket skal dække de løbende udgifter.

Efter en periode vil der sandsynligvis ikke være så mange cykler til auktion på hittegodskontoret, og forsikringsselskaberne vil spare store summer på, at de forsvundne cykler kommer tilbage til ejermanden, inden de anmeldes som stjålet.

Byens ejendomme bør også være mere opmærksomme på at indrette plads i kældre eller i gårde til cyklerne. Tyveri fra kældre og gårde er mindre end på gader og stræder.

Som en ekstra gevinst bliver der meget mere plads for de gående på fortovene, da antallet af cykler minimeres, og fortovene er nemmere at renholde, når der ikke er cykelkaos.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.