En god oplevelse på et plejehjem i Aarhus

Potteplanter, god mad og en rar omgangstone var blot nogle af de mange positive indtryk fra et uanmeldt besøg på et nyere plejehjem.

Der er i den seneste tid skrevet en del om vore plejehjem. Ofte negativt og indimellem positivt. Og som Kirstine Markvorsen 9/5 skriver, er det i åbenheden, vi lærer - og kan handle på situationen. Og på samme dag er der en datter, der har dårlige oplevelser med sin fars korttidsophold. Det er meget synd. For der behøver ikke så mange tiltag for at gøre en stue hyggelig. Pårørende har f.eks. mulighed for at tage et par velkendte billeder med og hænge dem på et par søm - og for at medbringe nogle fotografier af familien samt et par potteplanter - det vil også hygge gevaldigt. Men den hjemlige atmosfære vil nok være svær at skabe på en uge. Opholdsstuerne med tv vil oftest kunne bibringe dette. Men det er jo ikke alle beboere, der har lyst til fællesskab.

Kaffe og morgenbrød


Men en ordentlig omgangstone og pleje må være en selvfølge. Og hvis ikke de faktorer er i orden, må der handles. Godt datteren, som er nævnt ovenfor, kun boede i Højbjerg, så hun ofte kunne besøge sin far og adsprede ham lidt den uge. For nogle dage siden var jeg med på uanmeldt tilsyn hos et nyligt opført plejehjem. Vi mødte op klokken otte. Personalet og lederen blev - som vi altid oplever - overrasket, da besøget som nævnt var uanmeldt. Vi blev budt velkommen, og duften af nybagt morgenbrød var ikke til at tage fejl af på alle tre etager. Den var ikke skaffet til anledningen. Få beboere var allerede klar ved morgenbuffeten i den meget indbydende spisestue, og mange var der, da vi senere mødtes til frokost. Nu duftede der af grøntsager (porresuppe), som var den lune ret. Tillige var der pålæg, æg og grøntsager samt en råkostsalat og ost i en buffet, som personalet var naturligt behjælpelig med at komme til.

Masser af potteplanter


Varieret og nærende mad var der altså rig mulighed for. Og en rigtig rar omgangstone hørtes overalt. Maden er dagens højdepunkt. Det var tydeligt. Beboerne hyggede sig, hjalp hinanden. Og i køkkenet var næste dags morgenbolle-dej i gang. Om formiddagen var der sang i et hyggehjørne med højskolesangbogen. Og fra motionscyklerne havde man udsigt over Åbyhøjs travle kryds. I lejlighederne lever man sit eget liv med møbler og billeder fra et langt liv. Vi besøgte fire beboere. Og en af beboerne havde rigtig mange potteplanter, som hun passede. Hun var også ofte med i køkkenet for at ordne grøntsager. Det hyggede alle sig meget med. Men det er ikke almindeligt. Fra hvert et stuevindue var der en smuk udsigt. Parken var nærmeste nabo. Og man kunne se helt til Hasselager. Gangene var lyse og venlige med grønne planter og oplivende kunst på væggene. En rigtig god oplevelse. Vi mødte op klokken otte. Personalet og lederen blev - som vi altid oplever - overrasket, da besøget som nævnt var uanmeldt. Vi blev budt velkommen, og duften af nybagt morgenbrød var ikke til at tage fejl af på alle tre etager.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.