Et tab for hiphop-kulturen
Aarhus Took It-festivalen er lukket ned efter et årti.
Alt godt har en ende. Det var desværre også tilfældet for Nordens største hiphop-festival Aarhus Took It, der for sidste gang løb af staben for nogle uger siden.
I over et årti har festivalen tiltrukket nogle af de allerstørste både nationale og internationale hiphop-navne og været et fast samlingssted for den gruppe, der har dyrket hiphop-kulturen i Danmark.
Selvom festivalen nok ikke er kendt i den brede offentlighed, kan man ikke understrege dens betydning for dansk hiphop og Aarhus som by nok. Ud over at være det naturlige årlige samlingspunkt for en hel kultur, har Aarhus Took It været en central platform for unge danske upcomings.
Hovedlinjen i festivalens program har altid været at hyre de kunstnere, som virkelig kan noget på en scene, frem for de navne der lige er fremme i tiden. Aarhus Took Ithar inspireret og motiveret hiphop-publikummet og kunstnere i Aarhus og i resten af Danmark til at yde deres bedste ved at se og høre de bedste. Med navne som Redman, Ghostface Killah, M.O.P., Devin the Dude, Talib Kweli, Clipse, Pharoahe Monch, Masta Ace over L.O.C., USO, Malk De Koijn til Suspekt har festivalen kunne tilføre noget helt unikt og anderledes til byens og landets kulturliv.
Aarhus Took It har i et årti samtidigt branded Aarhus nationalt og internationalt. Festivalen har været med til at signalere stor bredde i byens kulturtilbud og placeret hiphoppen i en langt mere indflydelsesrig rolle end tidligere.
22 års dansk rap
En af Aarhus Took It's absolut største bedrifter var at samle ikke mindre end 60 kunstnere, der repræsenterede 22 års dansk rap, til at fejre sig selv og hiphoppen på én fantastisk mindeværdig aften styret med hård hånd af DJ Static og Jeppe Bisgaard.
Arrangøren af festivalen og tidligere frontfigur i Aarhus hiphop-bandet Kongehuset, Henning Winther, har efter 12 års indsats for hiphop-kulturen i Danmark valgt at lukke og slukke festivalen for at bruge mere tid på familien og arbejdet som ungdomsklubleder i Bispehaven og sit hverv som medlem af Aarhus Kunstråd.
Altid hiphopper
Beslutningen er helt forståelig, men det er også en beslutning, der medfører et stort tomrum for det danske hiphop-miljø og Aarhus som bysamfund. I fem år har Henning Winther forgæves søgt efter folk, der ville overtage og videreudvikle hiphopfestivalen Aarhus Took It. Men uden held, og det er i sandhed et stort tab.
Heldigvis falder Henning Winther i kategorien: Én gang hiphopper, altid hiphopper. I en årrække har Henning Winther nemlig arbejdet med Rapskolen i 8210, hvor musikken og kulturen bliver brugt som et afsæt til at arbejde med unge borgere i lokalsamfundet.
For os skal der lyde en stor tak for lang og tro tjeneste for kulturen og hiphop-miljøet i Danmark. Du er konge i vores bog.