Forringelser på vej for de demente og deres familier

Sengepladser på plejehjemmet Caritas skal nedlægges.

I det fremlagte budgetforslag, som et næsten enigt Aarhus Byråd netop har fremlagt til høring, ligger der en klar svækkelse af demensområdet.

Det hedder sig, at man vil nedlægge 24 pladser på Caritas. I stedet vil man styrke indsatsen for demente borgere i eget hjem og sikre flere pladser i almindelige plejeboliger til borgere med demenssygdom.

I virkeligheden er det en reduktion på 84 demenspladser, fordi det i 2009 blev besluttet at oprette 60 nye pladser. Disse 60 pladser er endnu ikke oprettet, samtidig med, at man nu ønsker at nedlægge 24 eksisterende pladser. Umiddelbart skulle man så tro, at der allerede er afsat penge, som ikke er blevet anvendt, til 60 pladser.

Specialiseret plejehjem


Demenscentrum Caritas er et specialiseret plejehjem for vore mest svage, demente medborgere. Der er ikke noget, der tyder på, at mængden af borgere med demens bliver reduceret i overskuelig fremtid.

Derfor forekommer det særdeles underligt, at man har besluttet denne forringelse.

Demens accelererer


Det er fint, at der planlægges en større indsats for aflastning af pårørende, som virkelig har behov for hjælp i hverdagen.

Demensklinikken, demenskoordinatorerne og andre opsøgende medarbejdere gør en stor indsats med hensyn til akut hjælp, behandling og rådgivning. Man styrker derved indsatsen overfor demente i eget hjem, men man glemmer, at demenssygdommen accelererer over en årrække for til sidst at være helt uoverskuelig både for den demente og for de pårørende.

Der er ikke tegn på, at denne udvikling vil forbedres. Tværtimod bliver vi flere ældre med risiko for svær demens og med samme demografiske fremskrivning. Derfor synes det mærkeligt, at man bare beslutter at skære ned uden at fremlægge nogen form for fremtidsplan.

Aflastningspladser


Først troede jeg, at der måtte være en plan for modernisering af Caritas over en fireårig periode.

Dernæst fornemmer jeg, at de ledige pladser vil blive brugt til aflastningspladser, hvilket også er vigtigt og endda særdeles vigtigt, hvis det måtte foretages af det specialuddannede personale, som med succes har indført nye og forbedrede behandlingsmetoder.

Det er også vigtigt, at vore plejeboliger fritages for de mest demente medborgere, blandt andet fordi medarbejderne i plejeboligerne ikke har den specialviden og uddannelse, som den praktiseres på Caritas.

Der er ikke noget, der tyder på, at mængden af borgere med demens bliver reduceret i overskuelig fremtid. Derfor forekommer det særdeles underligt, at man har besluttet denne forringelse.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.