Gad vide, hvornår det stopper
Strategien for Aarhus Lufthavn er udvikling, ikke afvikling.
Inden for de seneste 14 dage har der i pressen været trykt en del læserbreve, hvor temaet har været et gammelt kendt: ”Aarhus lufthavn ligger forkert.” Først og fremmest med udgangspunkt i en eksamensopgave, hvor eleven har taget det gamle emne op endnu en gang.
Hvorfor er det lige, at den debat ingen ende får?
Bestyrelsen for Aarhus Lufthavn har taget hul på en ny tidsalder og har lagt det gamle årtusinde bag sig. Det samme har heldigvis rigtigt mange andre, heriblandt også mange velplacerede erhvervsfolk.
En ny fremtid
Bestyrelse og direktion har netop været samlet til en strategikonference, hvor vore ideer til en fremtid er blevet formuleret.
En strategiplan, som bunder i, at vi gerne vil arbejde konstruktivt fremadrettet med en lufthavn i udvikling og ikke afvikling.
Det er mundet ud i følgende:
Bestyrelsen er udvidet med to erhvervsfolk, og endnu en er på vej.
Bedre infrastruktur, der betyder, at lufthaven er rykket tættere på dig.
I samarbejde med trafikministeriet at arbejde for forlængelse af motorvejen fra Løgten frem til Grenaa. Trafikministeren har afsat 2 mio. kr. til undersøgelserne.
At fortsætte arbejdet for flere forbindelser til og fra Aarhus Lufthavn.
At renovere såvel bygninger som bane.
Forbedrede p-forhold ikke mindst for vore travle forretningskunder.
Vi tror på lufthavnen
Når bestyrelsen tager disse skridt, er det, fordi vi tror på, at Aarhus Lufthavn har en fremtid.
Denne tro kommer ikke mindst fra det, vi oplever dagligt, nemlig en øget interesse for Aarhus Lufthavn både fra passagerer og fra selskaber.
Det munder ud i såvel flere passagerer som flere afgange og flere forbindelser.
Tallene for passagertrafikken for april er lige fremsendt og giver anledning til samme optimisme.
April viser en samlet fremgang på 56 pct. i forhold til 2010 og 22,4 pct. i forhold 2009.
Det fordeler sig således:
Chartertrafik: 92,4 pct. i forhold til 2010 og 41,8 pct. i forhold til 2009.
Udenrigstrafik: 74,3 pct. i forhold til 2010 og 16,6 pct. i forhold til 2009.
Indenrigs: 37,2 pct. i forhold til 2010 og 24,0 pct. i forhold til 2009.
Når jeg har taget 2009 med, skyldes det, at 2010 var præget af en askesky, hvor vi lå stille en uge.
Øget interesse
Vi mener at kunne udlede af dette, at passagererne og selskaberne har fundet de tiltag, der er taget, ikke mindst den meget forbedrede infrastruktur, interessante, og at de har valgt at benytte Aarhus Lufthavn i højere grad end tidligere.
Den øgede interesse kan ligeledes aflæses af, at der inden for de seneste måneder er oprettet to nye forbindelser ud og ind af Aarhus Lufthavn. Dels til Helsinki i Finland med direkte forbindelse til Østen, dels en forbindelse til Gdansk i Polen.
Endvidere pågår der løbende forhandlinger med henblik på yderligere forbindelser ind og ud af Aarhus Lufthavn, til endog meget interessante lufthavne.
Er det for meget at forlange, at kræfterne forenes om udvikling af den lufthavn, vi har, og som med den forbedrede infrastruktur (som med en motorvej fra Løgten til Grenaa vil blive endnu bedre) er flyttet meget tættere på? Og at vi lægger al snak om flytning af Aarhus Lufthavn bag os og arbejder sammen på at udvikle Aarhus Lufthavn?
Flytning er ikke relevant
Personligt mener jeg ikke, en diskussion om en flytning er relevant. Aarhus Lufthavn ligger ikke længere væk tidsmæssigt, end mange andre lufthavne gør i forhold til nærmeste storby. Snarere tværtimod. Og en flytning vil planlægningsmæssigt indeholde umulige udfordringer.
Så min appel skal være: Støt de initiativer, der bliver taget i Aarhus Lufthavn, og som allerede har givet gevinst.
Vi får anerkendelse fra store dele af erhvervslivet og ser frem til, at endnu flere ser de muligheder, Aarhus Lufthavn har - lufthavnen i midten.