Containere på Aarhus Havn skal scannes døgnet rundt

Den genindførte grænsekontrol skal ske med den nyeste teknologi.

Så skete det endelig. Det, Dansk Folkeparti har kæmpet for i 10 år, er nu faldet på plads:

En grænsekontrol ved alle vore grænser, men en kontrol, der afspejler en tid, hvor nye teknologier tages i anvendelse ved kontrollen, og hvor der selvfølgelig ikke er tale om bomme og en fremvisning af pas som i gamle dage.

Så folk kan være ganske rolige. Den nye grænsekontrol vil ikke bremse den normale trafik over grænsen. Slet ikke. Den nye teknik vil bestå af scannere, som på afstand kan undersøge, hvad der måtte være i biler og specielt i større kassevogne. Disse vil kunne tjekke for både narko, våben og gemte mennesker.

Dertil vil der også blive foretaget en scanning af nummerplader, specielt for at tjekke for stjålne biler på vej ud af landet.

800.000 containere pr. år


En af de store nyskabelser er en erkendelse af, at også vore containerhavne er en form for landegrænse. I Aarhus får man en stationær scanner, som 24 timer i døgnet kan scanne alle de containere, der passerer Aarhus Havn. Og det er et anseeligt antal, helt op mod 800.000 stk. om året.

Denne scanner vil bearbejde hver container ved, at denne kører langsomt forbi stationen, hvorved det vil kunne ses, om der er det i containeren, som papirerne siger. Den vil kunne opdage narko, våben og radioaktivt materiale, som Sundhedsstyrelsen er meget interesseret i tjekkes, hvis en container f.eks. kommer fra f.eks. Japan, hvor udslip af radioaktivt materiale kunne være i en sådan.

Den vil selvfølgelig også kunne tjekke, om der skulle skjule sig personer i en sådan, hvilket desværre har været set før.

Alt i alt vil det øge sikkerheden i landet, hvor folk, som kommer til landet kun med det formål at stjæle og røve, nemt vil kunne spottes af vore dygtige toldbetjente. Det vil uden tvivl kraftigt reducere antallet af østeuropæiske bander, der i det seneste par år har hærget i vores land. Det er meget glædeligt, at denne mulighed nu skabes, og jeg er glad for at have været med til at fremme dette koncept.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.