Borgerne: Genoptræning hos de praktiserende

Fysioterapeuterne ønsker samarbejde for at sikre høj kvalitet.

På baggrund af debatten om vilkårene for modtagelse af genoptræning med genoptræningsplaner for borgere i Aarhus Kommune vil bestyrelsen i Sammenslutningen af Praktiserende Fysioterapeuter i Aarhus Kommune understrege, at det er borgernes behov at modtage genoptræning i en kendt og borgernær kontekst.

For en stor del borgere er det ensbetydende med at modtage genoptræningen på klinikker for fysioterapi, hvor de praktiserende fysioterapeuter siden 2005 har varetaget opgaven.

Erfaringen fra Skanderborg Kommune, som siden kommunalreformens indførelse har haft et frit valg mellem et tilbud hos de praktiserende eller et kommunalt tilbud, viser, at to tredjedele af borgerne foretrækker at modtage genoptræning hos praktiserende fysioterapeuter.

Ikke frit valg


Det understreger, at flest borgere foretrækker at modtage tilbuddet i praksissektoren, hvilket er et udtryk for, at borgerne i højere grad forbinder genoptræning med et tilbud i praksissektoren end på et lokalcenter. Dette forhold understøttes af, at foreningens medlemmer oplever, at mange borgere klager over, at de ikke frit kan vælge, hvor de kan anvende genoptræningsplanen, da de giver udtryk for i højere grad at have et kendskab til tilbuddet i praksissektoren, samt at mange klinikker for fysioterapeuter har en tættere geografisk dækning i kommunen og dermed er mere borgernære.

Kommunal beslutning


Aarhus Kommune vil hjemtrække samtlige genoptræningsopgaver i løbet af 2011 på trods af, at kun en tiendedel af dem, der har modtaget genoptræning i 2009, var kendt i kommunens afdeling for Sundhed og Omsorg. Det kan umuligt bygge på princippet om, at borgerne skal træne i en kendt kontekst - nok tværtimod.

De praktiserende fysioterapeuter i Aarhus Kommune har vedvarende i samarbejdet med kommunen tilkendegivet, at de fortsat er indstillet på at løse opgaven på et højt fagligt niveau, hvor der samarbejdes om monitorering af kvaliteten og fokuseres på sammenhæng med de øvrige tilbud i kommunen.

Til det formål er der udviklet sikker elektronisk kommunikation mellem kommunen og de praktiserende fysioterapeuter. De praktiserende har også ansat ergoterapeuter på klinikker med henblik på at varetage tværfaglige genoptræningsopgaver.

Yderligere er det evident, at det samfundsøkonomisk må være billigere at have et udførerled, som udelukkende koster penge, når det rent faktisk udfører opgaven med genoptræning - og ikke er omkostningstungt ved sygdom, fravær kurser m.v.

Imod konkurrence


Det er på den baggrund uforståeligt, at man ønsker at afholde borgere fra fremadrettet frit at kunne vælge et tilbud hos de praktiserende fysioterapeuter, og det kan efter Sammenslutningen af Praktiserende Fysioterapeuters mening kun være et udtryk for, at man er imod konkurrence på området.

Dette undrer de praktiserende meget, og da kommunen på en række andre områder øger udliciteringen til glæde for borgerne og kommunens økonomi, virker denne udvikling helt uforståelig og uigennemtænkt.

Det er på den baggrund uforståeligt, at man ønsker at afholde borgere fra fremadrettet frit at kunne vælge et tilbud hos de praktiserende fysioterapeuter.”

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.