Et spørgsmål om politisk vilje

Regeringens mål er et offentligt udgiftsloft på 27 pct. af bruttonationalproduktet i 2020 mod 29 pct. i dag. Baggrunden er angiveligt, at de offentlige udgifter er løbet løbsk.

Det offentlige forbrugs andel af samfundsøkonomien er rigtig nok steget. Men det skyldes ikke mindst, at BNP er faldet som følge af krisen i den private sektor. Altså fylder det offentlige forbrug i dag relativt mere, fordi der ikke er så meget gang i den private sektor.

De offentlige finanser er rigtig nok forværret i de senere år. Men det skyldes ikke mindst, at indtægterne er faldet som følge af krisen og den stigende ledighed. Og som følge af regeringens skattepolitik.

På den baggrund forekommer det ulogisk at lade den offentlige sektor bære alle omkostningerne ved den økonomiske krise.

Desuden forudsætter regeringens prognoser, at skattestoppet fortsætter, at det private forbrug favoriseres, at produktivitetstilvæksten fortsat er lav, og at ledigheden stabiliserer sig på 3,5 pct., vel at mærke politisk valgte forudsætninger, som betinger regeringens forslag til nedskæringer.

Andre muligheder

Men der er andre muligheder for flere offentlige indtægter og lavere udgifter:

Beskat de store selskaber. Satsen for selskabsskat er halveret fra 50 til 25 pct. på 25 år. Andelen af skatteydende selskaber er faldet fra 60 pct. for 10 år siden til 26 pct. i dag.

Skatteindtægterne er også faldet - fra 60 mia. kr. for fem år siden til lige godt 30 mia. kr. i dag.

Stop for udlicitering og privatisering. Flere og flere eksempler viser, at udlicitering betyder privatisering af indtægterne og socialisering af udgifterne. Senest har vi hørt om det private selskab, som har overtaget lufthavnen i Kastrup og kvitteret med at påføre staten et skattetab på flere hundrede mio. kr.

Stop bureaukratiseringen af den offentlige sektor. Hvorfor bruger man pengene på resultatkontrakter, aktivitetsbaserede budgetter, primitive kvantitetsmål, tests og dokumentation på snart sagt alt - frem for velfærd?

Og lad os spare ved at skabe et ordentligt arbejdsmiljø, bedre uddannelse, større social lighed, mindre forurening osv., så presset på den offentlige sektor mindskes, fordi vi tager fat om problemerne, inden de vokser sig store og dyre.

Det er et spørgsmål om vilje.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.