Det siger sig selv: Grav kablerne ned i jorden

En ny luftledningsløsning af højspændingsnettet ved Årslev Engsø er i strid med sund fornuft og i modstrid med lokalbefolkningens ønsker.

Miljøcenter Århus skal lave en VVM-undersøgelse for forskønnelse af højspændingsnettet ved Årslev Engsø, som Energinet.dk skal stå for. Men arbejdet kan inden start vise sig at være spild af energi.

Tanken om at forskønne området er god. Det vil være gavnligt for naturen og miljøet, og højspændingsledninger er ved selvsyn ikke just pæne at se på. Imidlertid vil Energinet.dk og Miljøcenter Århus undersøge to løsninger, hvoraf kun den ene er reel.

Den ene løsning er en luftledningsløsning, hvor ledningsnettet flyttes fra den vestlige side af motorvej E45 til den østlige side over Ådalen fra Åbo over Gl. Harlev/Skibby og Harlev til Lyngby. Den anden løsning er en kabellægning af strækningen fra Åbo hen over Årslev Engsø til Silkeborgvej, herefter bevaring af nuværende luftledningsføring.

Usikkerhed om sundhed

Det siger sig selv: Grav kablerne ned i jorden. Fuglene flyver ikke ind i ledninger, masterne skæmmer ikke, støjgener forsvinder, og al usikkerhed om sundhed og usunde magnetfelter fjernes.

Desuden er kabellægning i fuld overensstemmelse med regeringens mål (Energistrategi 2005) og Århus Kommunes visioner og planer (Kommuneplan 2009). Ingen ser i 2010 og fremad luftbårne ledninger som løsninger.

Alligevel insisterer Energinet.dk og Miljøcenter Århus på at undersøge en luftledningsløsning. Hvorfor? Fordi det er en billigere løsning. Det er det eneste argument.

I modstrid med kommuneplanen

Heldigvis er der flere og bedre argumenter mod en luftledningsløsning. Ikke mindst er den i dyb modstrid med Kommuneplan 2009 i indhold og intention:

Luftledningen går igennem et område udlagt til udvidelse af Harlev med en helt ny bydel øst for Stillingvej. En bydel, der skal kendetegnes ved samhørighed og harmoni med de grønne kiler i tunneldalen. Kabelmaster og højspændingsledninger harmonerer ikke med bymæssig bebyggelse og rekreative områder. Ydermere vil Århus Kommune gå glip af et flercifret millionbeløb i tab af indtægter på salg af ejendomsgrunde.

Luftledningen går igennem et unikt naturområde vest for motorvej E45. Nemlig Århus Ådal med åløb, engområder, natursti, tunneldal, bakket landskab, lystfiskersøer, kulturarv og golfbane. Århus Kommune har udpeget det som et område med landskabelig interesse, der skal beskyttes, og hvor det skal undgås at etablere byggeri og anlæg.

Løsningen strider mod de intentioner, som Århus Kommune har med landsbyerne, herunder Skibby og Gl. Harlev, hvor man politisk og i overensstemmelse med os beboere ønsker at bevare og fastholde de særlige kvaliteter. Et højspændingsnet som nabo vil selvsagt være i konflikt med landsbysamfundets værdier.

Århus Kommune har som mål at reducere omfanget af højspændingsledninger og anfører som retningslinje, at kabellægning af nuværende forbindelser skal fremmes.

Kan det bliver tydeligere? Tag luftledningsløsningen af bordet. Det er spild af energi og gode skattekroner at arbejde videre ad en vej, der ender blindt. Løsningen strider mod al fornuft, er i konflikt med kommunens planer, mål og retningslinjer og i modstrid med lokalbefolkningens ønsker. Den rummer ingen forskønnelse og svarer til, at naboen klipper hæk og smider affaldet over til dig.

Brug i stedet energien på at grave det rigtige sted og skab en løsning, der reelt forskønner området: en kabelløsning. Eller også: Lad være - det er spild af energi.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.