Ondskaben tiltrækker

»Hvis tyskerne havde vundet krigen, havde jeg været en heltinde,« har stikkeren Grethe Bartram fra Århus engang sagt.

Hvordan kan nogen udtale sig så kynisk, når ”heltegerningerne” bestod i at angive 70 danskere til tyskerne under Besættelsen? 33 af ofrene endte i kz-lejr, og ni overlevede ikke rædslerne.

Kun en psykopat ville udtale sig så afstumpet, og ifølge mentalerklæringen, da hun i 1946 blev dømt til døden ved Kriminalretten i Århus, var hun psykopat og ikke i stand til at føle empati for andre. Dødsdommen blev dog omstødt til livsvarigt fængsel, og i 1956 blev hun løsladt efter 11 års fangenskab.

I dag bor hun i Sverige under et andet navn.

Dette fremgår af Henrik Skov Kristensens bog ”Grethe Bartram - fra kommunist til Gestapoagent”, der er udkommet for nylig.

Hvorfor skal vi overhovedet beskæftige os med ”storstikkersken”, som hun er blevet kaldt? Henrik Skov Kristensen tror, at det skyldes, at vi fascineres af det onde. Hun personificerer det onde, og det har til alle tider optaget mennesker.

Foruroligende tiltrækning

Det er foruroligende, hvis denne i virkeligheden sygelige fascination af det onde var den eneste grund til, at folk ifølge Århus Onsdag 30/6 stod i kø, og mange ringede forgæves efter billetter til teaterstykket ”Besættelse” om Grethe Bartram, som blev spillet på teatret Svalegangen i Århus i foråret.

Ifølge et avisinterview for nogle måneder siden har Grethe Bartram, der nu er 86 år, fortrængt, at hun har angivet nogle.

Der er åbenbart meget, der tyder på, at både hun og teatergængerne burde læse bogen fra 1945 ”De sidste timer. Afskedsbreve fra de henrettede danske patrioter” for at få en realistisk opfattelse af det onde.

Højst sandsynligt lever der efterkommere af Grethe Bartrams ofre.

Først og fremmest af hensyn til dem, ville det være velgørende at blive fri for at høre mere om Grethe Bartram, eller hvad hun nu hedder.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.