Barnets behov bestemmer anbringelse uden for hjemmet
Det er ikke økonomi, der styrer, når kommunen anbringer børn. TV2 Østjyllands påstand om lovbrud er uden hold i virkeligheden.
Århus Kommune skal spare 184 mio. kr. på det sociale område i 2011, stigende til 252 mio. kr. i 2014.
Det har sat følelserne i kog, og det har jeg fuld forståelse for. Men det er urimeligt, når myter på anbringelsesområdet bliver udlagt som sandheder - godt hjulpet af TV2 Østjylland, som anklager Århus Kommune for at bryde loven.
Tv-stationen påstår bl.a., at »Århus Kommune er sat på plads af socialministeren«, fordi kommunen »vil sætte børn i familiepleje for at spare penge« (11/11).
Nu har ministeren hverken før eller efter indslaget løftet nogen pegefinger over for os. Tværtimod udtaler ministeren i samme indslag, at »man gerne må sætte mål, men målene må aldrig være styrende« for indsatsen. Det er netop praksis i Århus Kommune.
En mistolkning
Derfor bygger hele indslaget på en mistolkning, og det er ligeledes usandt, når tv-stationen gentager sin anklage om lovbrud i programmet ”Ud med sproget” (19/11). Lad mig gøre det helt klart:
Århus Kommune anbringer ikke ud fra økonomiske hensyn. Når vi anbringer et barn uden for hjemmet, ligger der altid en faglig, individuel vurdering af barnets behov til grund. Nogle har brug for en døgninstitutionsplads, andre for en plejefamilie. På baggrund af vurderingen vælges altid den mindst indgribende løsning, der kan opfylde barnets behov - det er et lovkrav.
Når det er på tale at lukke pladser, skyldes det i høj grad, at andre kommuner trækker deres anbragte børn og unge hjem fra vores institutioner. Siden 2007 er antallet af pladser til andre kommuner faldet med 50, og vi kan selvfølgelig ikke forsvare at betale for tomme pladser. Reduktionen skal sammenholdes med, at vi siden 2008 har udvidet på området med tre nye afdelinger målrettet børn med forskellige handicap.
Ingen børn flyttes fra døgninstitutioner til plejefamilier, medmindre der er foretaget en konkret, individuel vurdering, og der er socialfagligt belæg for, at en plejefamilie er et bedre tilbud.
Familiepleje er en velfungerende anbringelsesform. F.eks. er det anslået kun omkring 5 pct. af familieanbringelserne i Århus, der ender med et brud mellem plejebarn og familie. Sammenbrudsprocenten for døgnanbringelser er væsentligt højere.
Forstærket familiepleje
Århus Byråd har besluttet en strategi, hvor vi sigter mod, at 3-4 af 10 børn, der skal anbringes uden for hjemmet, tilbydes en plejefamilie.
Med strategien indfører vi forstærket familiepleje, hvor vi bringer ekspertisen fra institutionerne ud i de familier, der rummer de mest forsømte børn.
I Århus satser vi på den tidlige, forebyggende indsats - det betaler sig menneskeligt og økonomisk. Århus ligger højt på listen over de storkommuner, der bruger flest penge på det forebyggende, sociale arbejde.
Jeg synes, at det er forkasteligt, at TV2 Østjylland fremturer med anklager uden skyggen af bevis. Hvis tv-stationen vil leve op til sit journalistiske ansvar, bør den snarest bringe en berigtigelse.