Ens adgang til skadestuen

Region Midtjylland vil sikre en bedre service for patienterne.

»Gøg og Gokke har ikke levet forgæves,« skriver visitationssygeplejerske Birthe Strunge i et læserbrev i JP Århus 25/6. Det er muligt, men de har ikke noget med Region Midtjylland at gøre.

Vi arbejder for at skabe høj kvalitet og sammenhæng i det akutsystem, der står klart, når regionens borgere har brug for hjælp. Det gør vi ved at forholde os til samspillet mellem hospitaler, vagtlægeordninger, praktiserende læger og akutfunktioner i hele regionen.

I det arbejde er nøgleordene kvalitet og enkelhed for borgerne.

Derfor er Region Midtjylland i gang med at omlægge det akutte område med øget brug af de praktiserende læger. Tanken er, at den praktiserende læge eller vagtlægen kan rådgive patienten, så vedkommende selv kan klare problemet, besøge lægen eller tage til skadestuen. Vi er ikke færdige med forhandlingerne, og modellen for den fremtidige visitation, som beskrives her, er derfor udtryk for, hvad vi arbejder for.

I dag, skal vi som borgere i Region Midtjylland agere på mindst tre forskellige måder, hvis vi har brug for at komme på skadestuen, alt efter hvor og hvornår vi får akut brug for sundhedsvæsenet.

Vil forenkle proceduren

Det vil regionsrådet gerne gøre enklere, og derfor ønsker vi at indføre et fælles system for hele regionen. Krumtappen bliver borgerens læge, som de i dagtid henvender sig til ved både skader og sygdom. Er det uden for lægens åbningstid, skal borgeren ringe til vagtlægen, der kan hjælpe ved sygdom og skade. På tværs af regionen vil lægevagten have samme telefonnummer, og her vil det også være muligt at få hjælp af sygeplejersker.

Dette system er et supplement til 112, dvs. at man som borger stadig skal ringe til 112, hvis situationen er alvorlig eller livstruende.

»De griner hele vejen til banken,« skriver Birthe Strunge om de praktiserende læger og vagtlægerne. Hun mener, at den kommende visitation vil koste »hundredvis af millioner af kroner«, fordi lægerne skal have en meget høj betaling, og fordi it-systemet skal udskiftes.

Der vil ikke være tale om, at den nye ordning bliver væsentligt dyrere. Men vi indrømmer gerne, at der ikke er tale om et spareforslag, men slet og ret en ambition om at give den samme høje service og kvalitet til alle borgere på tværs af regionen.

Birthe Strunge er også bekymret for, om de praktiserende læger og vagtlægerne kan overkomme at svare på de 80.000 flere opkald om året, som skadestuevisitationen svarer på i den nuværende ordning. Det er en væsentlig bekymring, som regionsrådet forholder sig til. Det har højeste prioritet, at patienter med akutte sygdomme skal kunne få hurtig hjælp.

Lægerne har lovet, at det er en opgave, de kan løse.

Vi kan se, at det fungerer fint i den vestlige del af regionen og forventer fortsat klart, at det også vil fungere godt i det, der tidligere var Århus Amt.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.