Skræmmekampagne om havbrug

Artiklens øverste billede
Fodringstid i et havbrug. Foto: Dansk Akvakultur

Havbrug og akvakultur kan medvirke til at dække det stigende behov for fisk til verdens voksende befolkning. I EU importerer vi ca. 68 pct. af de fisk og skaldyr, som vi spiser. Ved at øge produktionen i havbrug kan vi mindske presset på de vilde fiskebestande, mindske afhængigheden af import og skabe vækst og arbejdspladser i landdistrikterne.

Havbrug er en miljø- og klimavenlig fødevareproduktion. Det skyldes bl.a., at ørreder i danske havbrug har en høj foderudnyttelse og en høj proteinbinding. Den simple biologiske forklaring er, at ørreder er vekselvarme og lever i vand.

Der er miljømæssige effekter ved alle fødevareproduktioner, herunder havbrug. Vi er dog af den opfattelse, at fordelene ved vækst i havbrug mere end opvejer ulemperne, og at havbrug naturligvis skal foregå på en miljømæssig ansvarlig måde med respekt for alle andre erhvervs- og fritidsmæssige interesser på havet.

Enhedslisten burde holde sig for god til at føre skræmmekampagne mod havbrug med løse påstande.

Enhedslisten fortsætter dets skræmmekampagne med usaglige argumenter. Det gælder også Søren Egge Rasmussens indlæg 20/5 under overskriften ”Havbrug forurener”.

Søren Egge Rasmussen hævder, at regeringens havbrugsudvidelser vil betyde merudledning af »helt enorme mængder kvælstof«.

Faktum er, at regeringen har afsat et råderum på 800 tons kvælstof i Kattegat til nye havbrug. Perspektivet er, at Danmark i henhold til internationale aftaler har et udledningsloft på godt 29.000 tons kvælstof til Kattegat, hvor Danmark ifølge den seneste opgørelse kun udleder ca. 23.600 tons. Danmark udleder således væsentligt mindre kvælstof, og de 800 tons udgør blot knap 3 pct. af den tilladte mængde. Det er ikke rimeligt, at Enhedslisten oversætter det til »helt enorme mængder kvælstof.«

Søren Egge Rasmussen påstår, at væksten i havbrug ifølge »landets fremmeste eksperter« vil have negative konsekvenser for havmiljøet. DHI har som eneste ekspert lavet konkrete undersøgelser af miljøeffekterne af de planlagte udvidelser. DHI mener, at påstandene om de potentielle negative effekter af havbrug i Kattegat er stærkt overdrevne, og efterlyser faglig dokumentation og begrundelse.

Enhedslistens sammenligning med urenset spildevand fra 200.000 mennesker er politisk plat og stærkt misvisende. Urenset spildevand indeholder en lang række miljøfremmede stoffer, som ikke på nogen måde kan sammenlignes med kvælstof og fosfortab fra havbrugsørreder. Det drejer sig bl.a. om en række metaller, phenoler, blødgørere samt humane antibiotika, patogene bakterier, hormoner m.v. Enhedslistens sammenligning med byspildevand er et godt eksempel på en usaglig og politisk skræmmekampagne mod havbrug og produktion af fødevarer i det hele taget.

Regeringens plan for udvikling af havbrugsproduktionen opererer ikke med øget udledning af næringsstoffer i de indre danske farvande. Derfor er det også faktuelt forkert, når Søren Egge Rasmussen blander det sammen med det miljømæssige råderum i de åbne havområder i Kattegat.

Vi vurderer, at den forventede vækst i havbrugsproduktionen vil kunne skabe op mod 500 nye arbejdspladser i landdistrikterne. Enhedslisten mener, at det er ligegyldigt med disse få arbejdspladser til fødevareproduktion, og vi kan kun tage Enhedslistens manglende interesse for arbejdspladser og erhverv i landdistrikterne til efterretning. Vores pointe er, at vækst i havbrug og turisme ikke er hinandens modsætninger. Enhedslisten opstiller derfor endnu et falsk modsætningsforhold, fordi vækst i havbrug ikke sker på bekostning af miljø og turisme.

På ét punkt er vi enige med Enhedslisten. Lakselus er et stort problem i norsk havbrug. Danske havbrug har ikke problemer med lakselus pga. lavere saltholdighed, andre driftsformer, opdræt af ørreder og ikke af laks og flere andre årsager. Vi ønsker at fastholde denne positive situation, og derfor støtter vi, at der fortsat gennemføres faglige undersøgelser, så udvikling af havbrug kan ske på et sagligt grundlag.

Enhedslisten ønsker, at havbrugene skal på land. Der er et stort potentiale i landbaseret opdræt, men teknologien er endnu ikke udviklet, og økonomisk hænger det ikke sammen.

Dansk Akvakultur vil gerne drøfte de reelle miljøforhold ved havbrug. Enhedslisten burde holde sig for god til at føre skræmmekampagne mod havbrug med løse påstande, og vi vil derfor gerne invitere Enhedslisten til at besøge en af vores havbrugsvirksomheder for at få syn for sagn. Vi mener, at dansk akvakultur kan bidrage til at løse vores fælles udfordringer med bæredygtig vækst i landdistrikterne ved at producere ansvarligt opdrættede, sunde fisk til forbrugerne.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.