Røde politikere stækker de ældres ytringsfrihed

Beboerne har givet deres samtykke til, at Danmarks Radio må filme deres liv på plejehjemmet.

Artiklens øverste billede
Beboerne på plejehjemmet har givet deres samtykke til DR’s optagelser. Hvis byrådet bremser projektet, vil det være at begrænse beboernes ytringsfrihed, skriver rådmand Jette Skive (DF) og byrådsmedlem Hans Skou (V). Arkivfoto

Peter Hegner Bonfils (EL) og Ango Winther (S) er sultne og øjner valg. Meget usædvanligt har de bedt byrådet om at tage stilling til på kommende byrådsmøde at sætte et tv-projekt på et plejehjem på pause.

De to politikere tager myndige plejehjemsbeboere som gidsler i en debat, som ikke hører hjemme i byrådet. Beboerne har ligesom alle ifølge menneskerettighedskonventionen artikel 10 ret til at ytre sig uden indblanding fra offentlige myndigheder.

Beboerne har givet deres samtykke til, at Danmarks Radio må filme deres liv på plejehjemmet. Beboerne oplever i øjeblikket mere aktivitet og har fået mere energi sammen med fem unge mennesker, som skal bo på plejehjemmet i de næste seks måneder. Tv-optagelserne skal handle om samværet mellem de unge og beboerne og livet på et plejehjem set gennem de unges øjne.

Vi har fuld tillid til, at Danmarks Radio, landets nummer ét i public service, overholder etikken og skaber nogle programmer, som sikrer beboernes værdighed.

Det er ærgerligt, at de to politikere vil stække beboernes ytringsfrihed. Ingen kan have interesse i at vise et glansbillede af forholdene på et plejehjem, for vi skal kunne debattere retningen og udviklingen af vores plejehjem.

Vi har fuld tillid til, at Danmarks Radio, landets nummer ét i public service, overholder etikken og skaber nogle programmer, som sikrer beboernes værdighed. Vi kan ikke se, hvorfor de to politikere – trods en grundig redegørelse – føler sig berettiget til at lade byrådet debattere, om et tv-projekt skal bremses. Trods det at beboerne har givet samtykke til deltagelse.

De pårørendes reaktioner

Der har været tre pårørende til to beboere på det afsnit, hvor optagelserne foregår, som i JP Aarhus har fortalt, at de ikke føler sig godt nok orienteret om programmerne. Det er vi sikre på, at Sundhed og Omsorg har lært af, men som sagt har flere andre beboere givet deres samtykke til optagelser og deres deltagelse med deres pårørendes viden.

Der kan komme andre pårørende, som kan sige, at de er utrygge, men så snakker plejehjemmet med dem om det. Dels behøver optagelserne ikke involvere disse pårørende og deres nærtstående. Dels kan utrygheden handle om noget helt andet, som for eksempel at de pårørende er grundlæggende uenige i, at optagelserne skal gennemføres. Men det skal jo ikke have den indvirkning, at to politikere bruger denne uenighed til at knægte ytringsfriheden for de andre beboere.

Ensidig omtale

JP Aarhus har over flere dage kun bragt de få kritiske pårørendes røst. Uden at virke til at have opsøgt også udtalelser fra de mange, som gerne vil være med i optagelserne. Det er let for de to politikere at bruge denne ensidige omtale til at lave en ”sag”. Der er bare ikke indhold til en sag.

Alligevel tvivler de to politikere på Danmarks Radios lødige tilgang og troværdighed, gør et fint projekt usikkert, gør de fem unge usikre på deres boligforhold og de ældre usikre på, om deres nye relationer til de unge vil bestå, og om de ældre deltager i et tv-program, som bliver gennemført.

Vi håber, at byrådet på onsdag sender et klart signal om opbakning til et meget relevant projekt, hvor unge og ældre skaber samvær og lærer af hinandens liv og erfaringer.

For – som Danmarks Radio også mener – er plejehjemmene sidste stoppested for en stor del af den danske befolkning, også selvom de færreste ønsker at være der. Men hvad er der galt med plejehjemmene? Er det kun på grund af tanken om en nært forestående død, at så mange er så bange for at ende deres dage der? Og hvordan er virkeligheden så egentlig?

Hvem lærer noget?

DR vil gerne på en vedkommende og lærerig måde give danskerne – både unge og gamle – et indblik i livet på et plejehjem. I de seks tv-programmer skal de unge forholde sig til emner som kost, motion, sex, kærlighed og døden. Kan de unge hjælpe med at tænke nye tanker? Kan deres ungdom og friskhed give noget til de gamle? Eller er det de unge, der lærer noget af de gamle?

Danmarks Radio håber at kunne fortælle, at man stadigvæk er en person med en historie og et liv, der har værdi, selvom man bor på plejehjem. DR vil gerne påvise, at ældre stadig kan bidrage med noget, også selvom ældre ikke længere er så stærke fysisk og mentalt.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.