Åbent brev til Regionsrådet: Vi kan ikke spare mere

Aarhus Universitetshospitals sygeplejersker og radiografer protesterer over varslede stramninger i dette åbne brev til Regionsrådets politikere.

Artiklens øverste billede
Sygeplejersker og radiografer på Aarhus Universitetshospital skriver i et åbent brev til regionspolitikerne, at sundhedsvæsenet er tæt på en nedsmeltning pga. besparelser. Arkivfoto: Niels Hougaard

På vegne af Aarhus Universitetshospitals sygeplejerskers og Radiografrådets samlede Tillidsmandskollegium vil vi gerne udtrykke vores bekymringer i forhold til de kommende varslede besparelser, årlige effektiviseringskrav samt konsekvenser af udrednings- og behandlingsgarantien.

Vi støtter til fulde Overlægerådene samt afdelingsledelserne og lærestolsprofessorene på AUH i deres udmeldte bekymringer, som vi har aktindsigt i, i forhold til konsekvenserne af de kommende besparelsers indvirkning på patientbehandlingen og arbejdsmiljøet på AUH.

Konsekvenser for kvalitet

AUH er i en konstant og hurtig proces med at tilrette og effektivisere i forhold til nybyggeri og regionale besparelser. Dette giver ikke den arbejdsro, der er behov for i forhold til at kunne sikre den høje faglighed, som vi alle ønsker, og dermed også patientsikkerheden i mødet med den enkelte patient.

Vi kan ikke spare mere personale væk og samtidig bibeholde vores høje faglighed og patientsikkerhed.

Vi er, i alle afsnit, vores ansvar meget bevidst i vores daglige arbejde med pleje og behandlingen af den enkelte patient, men både vilkår og rammerne ændres hurtigere, end vi kan nå at følge trop.

Besparelserne og den forventede merproduktion kommer for tiden i en lind strøm og udløser en ond cirkel, som giver yderligere dårligt arbejdsmiljø og et endnu mere presset personale. Besparelserne og mængden af merproduktion medfører yderligere fald i normeringer forstået på den måde, at opgavemængden ikke passer til normeringen, og dette truer kvaliteten af sygeplejen og behandlingen, idet der allerede er sparet maksimalt på f.eks. budgettet for ernæring, utensiler, sterilvarer ect.

Vi kan ikke spare mere personale væk og samtidig bibeholde vores høje faglighed og patientsikkerhed. Der skal derfor prioriteringer til, og de kan ikke længere alene komme fra lederne og medarbejderne. Budgetterne er nu så pressede, at vi frygter, at de kommende besparelser får indflydelse på vores i forvejen skrabede normeringer. Der er i de enkelte afdelinger/afsnit meget minutiøst vendt hver enkelt udgiftspost, samtidig med at der bliver opti-meret og effektiviseret i patientforløbene.

Patienten bliver klemmelus

I medarbejdernes perspektiv virker det som om, vi bliver ædt op indefra af besparelser og en stram økonomi, og midlerne kanaliseres først og fremmest hen i dyr medicin og behandling. Der spares i de enkelte afsnit, hvor det kan lade sig gøre, uagtet hvilke konsekvenser det får for patienten et andet sted i systemet. Patienten bliver klemmelus gang på gang, og dette afføder yderligere frustrationer blandt medarbejdere.

Normeringerne er så pressede at personalet indgår i vagtfællesskaber imellem forskellige specialer, hvilket er til stor bekymring og frustration for de ansatte. Dette får stor indvirkning på den patientoplevede kvalitet, patientsikkerheden og personalets arbejdsmiljø. Der er stor fare for, at der kommer til at ske graverende fejl, og vi er tæt på en nedsmeltning af sundhedsvæsenet.

Der kommer for tiden flere og flere historier i de offentlige medier om kritisable forhold fra både regioner og kommuner – der peges på pressede arbejdsforhold, ressourcemangel, manglende prioriteringer og deraf dalende kvalitet på kerneopgaverne.

Det er vigtigt, at I som politikere også bliver bekendt med historier fra AUH, så I har en chance for at vide, hvad jeres beslutninger betyder for os – derfor skriver vi denne henvendelse. Vi, som medarbejdere, kan ikke løfte problemstillingerne selv, men vi kan klæde jer på, så prioriteringerne kommer på det rette niveau. Vi ønsker et bæredygtigt offentligt sygehusvæsen, hvor der er kvalitet i kerneopgaven, og hvor medarbejdere har mulighed for at løse opgaverne fagligt forsvarligt, men sådan er hverdagen og virkeligheden ikke i dag, og vi vurderer nu at situationen er så udfordret, at der må handles – hurtigt!

Politisk handling nødvendig

Vi oplever, at afsnitslederne er så pressede, at de nu kun kan ændre vilkår, som på sigt bliver fordyrende. Normeringerne er så lave, at vagtplaner nogle steder ikke hænger sammen.

Vi beder derfor jer politikere om at tage jeres ansvar på jer i forhold til at sikre ordentlige vilkår og rammer for personalet, så vi kan løfte vores daglige ansvar ved patienterne.

Med vores appel til, at I tager jeres ansvar alvorligt, vil vi også samtidig erkende, at også I er underlagt stramme økonomiske rammer.

Vi står sammen i det dilemma, at alle i sundhedsvæsenets systemer er underlagt de stramme folketingsdikterede rammer. Men kan vi så ikke netop sammen løfte problemerne op på et højere niveau, så det kan høres i de landspolitiske politiske dagsordener?

Der ér ytringsfrihed i Danmark, og der er specielt både ytringsfrihed og ytringspligt, hvis fagligheden er i fare, og der er konsekvenser for forringede patientforløb. Derfor må der tages til orde!

Vi har brug for, at I som politikere træder endnu mere i karakter og hjælper til med for alvor at dagsordenssætte disse problemer og vilkår, for de enkelte ledere og medarbejdere er så pressede af de stramme budgetter, at det ikke er muligt at ændre situationerne nedefra.

Overlægerådet, afdelingsledelserne og lærestolsprofessorerne på AUH har meldt ud, at nok er nok, og dette tilslutter vi os til fulde. Hvornår melder I ud, at nok er nok?

Vi stiller os gerne til rådighed, hvis I ønsker vores bekymringer uddybet.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.