Kræftplan IV i Region Midtjylland er interessant
Der er flere gode takter i Kræftplan IV, særligt med hensyn til indkøb af nyt udstyr til scannere og strålekanoner samt forebyggelse.
Som hhv. formand og næstformand i Region Midtjyllands udvalg vedr. kræft har vi med stor interesse læst Kræftplan IV fra regeringen, som blev præsenteret tidligere på ugen.
Der er flere gode takter i Kræftplan IV, særligt med hensyn til indkøb af nyt udstyr til scannere og strålekanoner, behandling på patientens præmisser og forebyggelse.
Vi ser frem til i samarbejde med vores hospitaler, afdelinger og medarbejdere at udmønte planen i Region Midtjylland.
I Region Midtjylland hilser vi den behandlingsansvarlige læge velkommen, men vil gerne henvise til, at man på Aarhus Universitetshospital har gode erfaringer med mindre teams af få centrale medarbejdergrupper.
Patienten i centrum kræver ikke blot læger, men flere faggruppers deltagelse, f.eks. dygtige sygeplejersker, som alle kender patientens tilstand og sygdomsbillede.
Nyt udstyr
Det er godt, at regeringen vil prioritere, at regionerne kan købe det nyeste og mest moderne udstyr til kræftbehandling, da det nyeste udstyr giver den mest skånsomme og præcise behandling af høj kvalitet.
Flere gode initiativer
Der har været kritik fremme om manglende forebyggelse af kræft, og her kommer Kræftplan IV med flere gode initiativer.
Vi ved fra folkesundhedsundersøgelsen ”Hvordan har du det”, at netop unge på erhvervsskoler vil nyde godt af en forebyggelsesindsats.
Derfor synes vi, at det er et godt initiativ at sidestille erhvervsskolerne med andre ungdomsuddannelser og forbyde rygning på skolernes område.
Vi mener dog, at alkoholforbrug også har en betydning for antallet af kræfttilfælde, og derfor kunne man med fordel se på danskernes ret høje alkoholforbrug.
Tæt på borgeren
Region Midtjylland har taget initiativ til at få udarbejdet en strategi for samarbejde med kommunerne om rehabilitering, herunder selvfølgelig også efter et kræftforløb.
Vi har flere og flere, der lever længe med kræft og har brug for regelmæssig systematisk støtte og hjælp til senfølger. Støtten og indsatsen her skal foregå i kommunalt regi – tæt på borgeren.