Integrationsydelse er en eksklusionsydelse

Artiklens øverste billede
Fattigdom fører til social marginalisering, forkorter vejen til kriminalitet, fordrer radikalisering og er en kæp i hjulet på integrationen. Prisen for det betaler vi alle sammen. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Flere fattige familier med børn vil blive tvunget til at spare på helt basale ting som sund kost, tandlægebesøg og fritidsaktiviteter. Det bliver resultatet af den nye integrationsydelse, som træder i kraft i dag.

Borgere, der tidligere var på kontanthjælp eller uddannelseshjælp, vil med integrationsydelsen opleve et meget stort fald i deres rådighedsbeløb. Regeringens egne tal viser blandt andet, at et par med to børn får reduceret deres i forvejen lave indtægt med op imod 60 pct. Det betyder, at tusindvis af borgere fremover skal leve på et eksistensminimum.

Gammel vin på nye flasker

Det lyder skelsættende. Men faktisk er integrationsydelsen blot gammel vin på nye flasker. I 00’erne indførte man med en lignende begrundelse starthjælpen, der havde nøjagtigt samme formål, og som var alt andet end en hjælp til nogen form for start. Og fordi vi husker starthjælpen, kan vi også forudsige de mange negative konsekvenser, som uundgåeligt vil følge i kølvandet på integrationsydelsen.

De markante fald i flygtningenes levegrundlag vil medføre ringere livskvalitet, negativ påvirkning af det mentale og fysiske helbred og omfattende materielle og sociale afsavn. Det viser bl.a. Casas afsavnsanalyse af starthjælpen. Mindst 40 pct. havde dengang ikke råd til tøj, når det gamle gik i stykker, og 30 pct. havde ikke råd til tre måltider om dagen. Integrationsydelsen sender flygtninge tilbage til denne hverdag.

Flygtninge i København og i Aarhus får det særligt svært. Her er boligudgifterne næsten 50 pct. højere end i de fleste andre byer. Det vil være vanskeligt – for ikke at sige umuligt – at finde boliger i Aarhus med en husleje, som disse mennesker kan betale. Behovet for billige boliger vil stige markant. Det vil ramme de mest udsatte borgere i Danmark: kvinder udsat for vold, unge hjemløse på kanten af samfundet og andre udsatte grupper, der har akut behov for en bolig. Alle vil fremover komme til at vente endnu længere, før de bliver tilbudt en bolig.

Familier må flytte

De flygtningefamilier, der allerede har fået anvist en bolig ud fra kontanthjælpsniveauet, vil reelt ikke have mulighed for at betale huslejen og må flytte ud. Der er stor risiko for, at vi fremover vil se hjemløse flygtninge og flygtningefamilier på gaden.

Her bliver integrationsopgaven selvsagt så godt som umulig.

Det er paradoksalt, at vi opfordrer flygtninge til at engagere sig i samfundet, mens vi med eksklusionsydelse og kontanthjælpsloft fjerner deres mulighed for at have en stabil hverdag. Fattigdom fører til social marginalisering, forkorter vejen til kriminalitet, fordrer radikalisering og er en kæp i hjulet på integrationen. Prisen for det betaler vi alle sammen.

Alligevel har regeringen intet lært.

Den mener, at eksklusionsydelsen vil få flygtninge og indvandrere i job. Den effekt er i sig selv tvivlsom. Hævet over enhver tvivl er derimod, at antallet af fattige vil stige, og at udfordringerne med integrationen vil vokse tilsvarende.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.